Vopseaua de ouă din comerț are în compoziție între 1 și 11 coloranți alimentari, în funcție de marcă, potrivit unui studiu InfoCons Pentru persoanele preocupate de sănătate, această informație poate fi îngrijorătoare, deși specialiștii ne dau asigurări că această vopsea nu este toxică și nu prezintă pericole pentru sănătate, indiferent că vorbim despre vopseaua cu 1 colorant sau despre cea cu 11 coloranți.
În orice caz, pentru acestea există întotdeauna varianta vopsitului natural al ouălor: sfecla roşie, frunzele de ceapă, afinele, turmericul sunt ingrediente naturale folosite cu succes la colorarea ouălor. Desigur, culoarea nu va fi la fel de intensă ca în cazul vopselei din comerţ, în plus, ouăle vopsite natural vor trebui ţinute mult mai mult timp în recipientul în care se află sfecla/frunzele de ceapă/turmericul ca să se prindă culoarea.
Prof. Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare și unul din cei 2% oameni de știință din lume, spune că, dacă optăm pentru vopsirea cu ingrediente naturale, ar trebui să ţinem ouăle peste noapte în baia de colorare.
„Ouăle care se pun în sucul de sfeclă trebuie lăsate peste noapte în baia de colorare, ca să obții o culoare suficient de bună. În schimb, e mult mai rapid să obținem un rezultat bun, dacă utilizăm această vopsea din comerț. La final se pune și ulei pe suprafața oului, pentru a luci și pentru a nu se duce vopseaua”, a declarat Prof. Dan Vodnar în cadrul emisiunii La Măruță, de pe Pro TV.
Referitor la presupusa toxicitate a vopselei de ouă din comerţ, profesorul Vodnar a dat asigurări că nu este niciun pericol şi a adăugat că, în realitate, oamenii consumă mult mai mulți coloranți din alte alimente, decât ar face-o din vopseaua ouălor de Paște.
Citeste si Paşte 2024. De unde provin ouăle şi carnea de pui de la Lidl. Semnificația codurilor
„Nu are nimic dacă folosim vopsea. Avem tendința de a crede că acea substanță nu e bună de consum. În realitate, noi mâncăm mulți coloranți alimentari, iar acest colorant pe care-l folosim la vopsirea ouălor nu ne face nimic negativ, adică nu aduce un aport de substanțe cancerigene în organismul nostru, sub nicio formă. Există însă și alternative pentru persoanele care nu vor să folosească vopseaua, precum e spanacul, turmericul, ceapa, afinele”, mai spune specialistul.