Cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. Unele pot fi fatale. Remedii simple pentru a scăpa de mâncărime

Pentru că am intrat oficial în sezonul ţânţarilor, e bine să ştim că muşcăturile acestor insecte produc inflamaţii, disconfort şi, în unele cazuri, chiar boli grave. De aceea, pe timpul verii, atunci când petrecem mult timp în aer liber, la terase sau grătare, e bine să avem o ţinută adecvată pentru a scăpa de muşcăturile de ţânţari.
Filip Stan
21 mai 2022, 23:12
Cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. Unele pot fi fatale. Remedii simple pentru a scăpa de mâncărime

Puţin ştiu, însă, cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. În întreaga lume au fost identificate 3.555 specii de ţânţari, iar 55 dintre acestea se regăsesc în România.

Unele specii de astfel de insecte pot fi deosebit de periculoase. De pildă, ţânţarii transmit virusul West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează, boala debutează cu simptomele unei gripe; febră ridicată și durere intensă de cap. În cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Ţânţarul-tigru (Aedes albopictus) a provocat în România şase decese (două au fost din Capitală, două din Ilfov şi câte unul din judeţele Iaşi şi Mureş) până în septembrie 2016 şi opt opt decese până în 15 septembrie 2017. În perioada 01.05-15.09.2016 au fost înregistrate 65 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dublu faţă de numărul de cazuri din anul precedent (32).

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în București (14) și în judeţul Brăila (12), fiind urmate de Galați (6), Ilfov (5), Ialomița (5), Iași (4), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (2), Prahova (2), Constanța, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – câte un caz.

Ţânţarul-tigru poate purta peste 20 de virusuri, din care şapte periculoşi pentru om, printre care şi virusul West Nile (care poate provoca meningită, encefalită sau meningo-encefalită), virusul Zika (care cauzează microcefalie la nou-născuţi în cazul mamelor infectate; transmiterea se face inclusiv pe cale sexuală; adulţii pot avea tulburări neurologice)[4], virusul Chikungunya, virusul Denga (care provoacă febra Denga).

Citeşte şi: Oana Roman, complet nemachiată: „Dovadă că se poate și fără filtre și fără machiaj”

Tratamente simple pentru muşcăturile de ţânţari

Compresele reci, antihistaminele orale și corticosteroizii pot ajuta la ameliorarea simptomelor mușcăturii de țânțari, notează Csid. De asemenea, Academia Americană de Dermatologie a făcut o serie recomandări privind tratarea muşcăturilor de ţânţari.

Gheață

Expunerea la rece poate ajuta la calmarea zonei și inflamațiilor. Folosește o compresă cu apă rece sau o pungă de gheață pe mușcătura de țânțari.

Creme

O altă opțiune este aplicarea unei loțiuni calmante care să conțină lidocaină sau benzocaină pentru un efect mai eficient.

Antihistamine

Pentru a scăpa rapid de mâncărimile din urma mușcăturii de țânțari poți folosi antihistamine. Acestea blochează receptorii pentru a reduce intensitatea mâncărimii și inflamației.

Spirtul, aliatul pentru mușcăturile de țânțari

Nu știu dacă și bunicile voastre făceau la fel, dar compresele cu spirt peste mușcăturile de țânțari te scapă temporar de „chin”. Din păcate, efectul este acesta pentru că se evaporă rapid însă, ia în calcul că aplicat într-o cantitate prea mare poate produce iritații sau arsuri.

Roiniță

Poți aplica o cremă care conține ulei esențial de roiniță. Compușii care se regăsesc în compoziția acestuia ajută la ameliorarea inflamațiilor, sporește vindecarea și reduce riscul infecției.

Citeşte şi: Câte tipuri de chipsuri există și care sunt cele mai neprietenoase cu silueta. Mihaela Bilic explică pe care ar trebui să le evităm

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'