Puţin ştiu, însă, cât de periculoase pot fi muşcăturile de ţânţari. În întreaga lume au fost identificate 3.555 specii de ţânţari, iar 55 dintre acestea se regăsesc în România.
Unele specii de astfel de insecte pot fi deosebit de periculoase. De pildă, ţânţarii transmit virusul West Nile, care poate provoca boli grave, unele chiar mortale. 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează, boala debutează cu simptomele unei gripe; febră ridicată și durere intensă de cap. În cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoare, ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.
Ţânţarul-tigru (Aedes albopictus) a provocat în România şase decese (două au fost din Capitală, două din Ilfov şi câte unul din judeţele Iaşi şi Mureş) până în septembrie 2016 şi opt opt decese până în 15 septembrie 2017. În perioada 01.05-15.09.2016 au fost înregistrate 65 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dublu faţă de numărul de cazuri din anul precedent (32).
Cele mai multe cazuri au fost confirmate în București (14) și în judeţul Brăila (12), fiind urmate de Galați (6), Ilfov (5), Ialomița (5), Iași (4), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (2), Prahova (2), Constanța, Mehedinți, Mureș, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – câte un caz.
Ţânţarul-tigru poate purta peste 20 de virusuri, din care şapte periculoşi pentru om, printre care şi virusul West Nile (care poate provoca meningită, encefalită sau meningo-encefalită), virusul Zika (care cauzează microcefalie la nou-născuţi în cazul mamelor infectate; transmiterea se face inclusiv pe cale sexuală; adulţii pot avea tulburări neurologice)[4], virusul Chikungunya, virusul Denga (care provoacă febra Denga).
Citeşte şi: Oana Roman, complet nemachiată: „Dovadă că se poate și fără filtre și fără machiaj”
Compresele reci, antihistaminele orale și corticosteroizii pot ajuta la ameliorarea simptomelor mușcăturii de țânțari, notează Csid. De asemenea, Academia Americană de Dermatologie a făcut o serie recomandări privind tratarea muşcăturilor de ţânţari.
Gheață
Expunerea la rece poate ajuta la calmarea zonei și inflamațiilor. Folosește o compresă cu apă rece sau o pungă de gheață pe mușcătura de țânțari.
Creme
O altă opțiune este aplicarea unei loțiuni calmante care să conțină lidocaină sau benzocaină pentru un efect mai eficient.
Antihistamine
Pentru a scăpa rapid de mâncărimile din urma mușcăturii de țânțari poți folosi antihistamine. Acestea blochează receptorii pentru a reduce intensitatea mâncărimii și inflamației.
Spirtul, aliatul pentru mușcăturile de țânțari
Nu știu dacă și bunicile voastre făceau la fel, dar compresele cu spirt peste mușcăturile de țânțari te scapă temporar de „chin”. Din păcate, efectul este acesta pentru că se evaporă rapid însă, ia în calcul că aplicat într-o cantitate prea mare poate produce iritații sau arsuri.
Roiniță
Poți aplica o cremă care conține ulei esențial de roiniță. Compușii care se regăsesc în compoziția acestuia ajută la ameliorarea inflamațiilor, sporește vindecarea și reduce riscul infecției.