Cât de periculoase sunt, de fapt, tigăile antiaderente. Tigăile antiaderente sunt o alegere populară în bucătărie, datorită capacității lor de a preveni lipirea alimentelor și ușurinței în curățare. Aceste tigăi sunt adesea acoperite cu teflon, un material cu proprietăți antiaderente. În ultimii ani, au existat preocupări privind siguranța acestor tigăi, mai ales în ceea ce privește potențialul periculos al teflonului.
Teflonul sau politetrafluoretilena (PFTE), un material comun în aceste tigăi, face parte din categoria substanțelor chimice perfluoroachilate, care au fost condamnate de cercetători. Un studiu recent realizat la Universitatea Carolina de Sud a arătat că persoanele expuse la aceste substanțe sunt de aproape cinci ori mai predispuse la cancerul de ficat, transmite Digi World.
Citeşte şi: Cele mai periculoase fructe și legume de pe piață. Conțin un nivel foarte ridicat de pesticide
Teflonul sau politetrafluoretilena (PFTE) este un compus sintetic format din atomi de carbon și fluor, utilizat pentru a oferi o suprafață antiaderentă. Există îngrijorări legate de substanțele chimice periculoase, cum ar fi acidul perfluorooctanoic (PFOA), care a fost folosit în trecut în producția de tigăi antiaderente. PFOA a fost asociat cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi tulburările tiroidiene, bolile cronice de rinichi, boli hepatice și chiar cancerul testicular. Cu toate acestea, utilizarea PFOA în fabricarea tigăilor antiaderente a fost interzisă începând cu anul 2013. Un alt aspect de luat în considerare este deteriorarea teflonului la temperaturi ridicate, care poate elibera vapori de polimer. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu gătesc la temperaturi suficient de mari pentru a provoca această deteriorare.
Citeşte şi: Este sau nu un pahar de vin pe zi periculos? Specialiștii atrag atenția asupra consumului de alcool
Cercetarea aduce în atenție și cauza acestor probleme. Algoritmii inteligenți au calculat că atunci când stratul antiaderent se deteriorează, el poate elibera în alimente până la 2,3 milioane de microplastice și nanoplastice. Chiar și o zgârietură mică poate produce aproximativ 9.100 de particule de plastic. Totuţi, deși au existat îngrijorări legate de siguranța tigăilor antiaderente și a materialelor folosite în ele, nivelurile de expunere la substanțe chimice precum PFOA sunt acum mult mai reduse, iar riscul de deteriorare a teflonului în condiții normale de gătit este minim. Este totuși recomandabil să înlocuiți tigăile atunci când prezintă zgârieturi sau deteriorări semnificative.