Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba. „Dispozitivele medicale folosesc raze X”

În ultimii ani, foarte mulți români și-au făcut examene medicale imagistice și nu este om care nu s-a gândit cel puțin o dată cât de periculoase sunt acestea și care este doza de radiații la care au fost expuși. Vasile Fotea, medic primar radiolog la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” din Iași, face lumină în acest caz și le răspunde tuturor la întrebările care îi macină.
Alina Costache
12 oct. 2023, 17:08
Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba.
Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba.

Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicul Vasile Foate îi liniștește pe români și spune că riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiații utilizate în imagistica medicală este foarte mic.

Citește și Criză de medicamente pentru pacienţii cronici din spitale. Unitățile medicale nu au bani pentru a le cumpăra

Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice!

„Experiența ne-a arătat că riscurile de iradiere prin realizarea unui CT sunt minime. O scanare CT poate salva vieți și nu trebuie refuzată din cauza fricii de a te expune la radiații, dacă investigația poate furniza informații semnificative pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului.

Trebuie știut că riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiații utilizate în imagistica medicală este foarte mic. Să nu uităm că zi de zi suntem expuși la surse naturale de radiații. În medie, 80% din doza anuală de radiație naturală la care suntem expuși provine din surse de radiații terestre și cosmice.

Surse de radiații tereste: Există peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) în sol, apă și aer. De exemplu, gazul Radon, emis în mod natural de roci și sol, este principala sursă de radiații naturale.

Surse de radiații cosmice: În special dacă ne aflăm în zone de altitudine mare, suntem expuși la radiații naturale emise de razele cosmice. Expunerea naturală la radiații variază de la o zonă geografică la alta, în funcție de diferențele geologice”, a declarat Vasile Fotea, potrivit Ziarul de Iași.

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor spun că expunerea în anumite zone poate fi de 200 de ori mai mare decât media globală, care este de 2,4 mSv (milliSieverts) pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pentru România, doza radiațiilor de origine naturală primite de om este în medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce înseamnă că este mai mică decât doza globală.

”Suntem expuși și la surse artificiale de radiații, care variază de la generarea de energie nucleară la utilizările medicale ale radiațiilor pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru tratarea anumitor boli.

Cele mai obișnuite surse artificiale de radiații sunt dispozitivele medicale care folosesc raze X. Nu trebuie uitat că în cazul unei scanări CT, beneficiul este întotdeauna mult mai mare decât cel mai mic risc potențial. Ca orice test medical, acesta trebuie efectuat doar dacă rezultatul investigației aduce informații suplimentare pentru a stabili cât mai precis diagnosticul. Dacă în cazul ecografiei și Imagisticii prin Rezonanță Magnetică (IRM/RMN) doza de iradiere este nulă, nu la fel stau lucrurile în cazul investigațiilor care folosesc razele X sau în medicina nucleară”, a mai spus medicul.

Citește și Ce înseamnă dacă îți țiuie urechea. Sfaturi utile pentru a scăpa de neplăceri, fără intervenția doctorului

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Cine vrea să fie președinte
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Vreme extremă în România: zeci de localități fără curent, acoperișuri distruse și drumuri blocate
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili