Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba. „Dispozitivele medicale folosesc raze X”

În ultimii ani, foarte mulți români și-au făcut examene medicale imagistice și nu este om care nu s-a gândit cel puțin o dată cât de periculoase sunt acestea și care este doza de radiații la care au fost expuși. Vasile Fotea, medic primar radiolog la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” din Iași, face lumină în acest caz și le răspunde tuturor la întrebările care îi macină.
Alina Costache
12 oct. 2023, 17:08
Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba.
Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicii aruncă bomba.

Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice! Medicul Vasile Foate îi liniștește pe români și spune că riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiații utilizate în imagistica medicală este foarte mic.

Citește și Criză de medicamente pentru pacienţii cronici din spitale. Unitățile medicale nu au bani pentru a le cumpăra

Cât de periculoase sunt examenele medicale imagistice!

„Experiența ne-a arătat că riscurile de iradiere prin realizarea unui CT sunt minime. O scanare CT poate salva vieți și nu trebuie refuzată din cauza fricii de a te expune la radiații, dacă investigația poate furniza informații semnificative pentru stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului.

Trebuie știut că riscul de a dezvolta un cancer din cauza expunerii la dozele mici de radiații utilizate în imagistica medicală este foarte mic. Să nu uităm că zi de zi suntem expuși la surse naturale de radiații. În medie, 80% din doza anuală de radiație naturală la care suntem expuși provine din surse de radiații terestre și cosmice.

Surse de radiații tereste: Există peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) în sol, apă și aer. De exemplu, gazul Radon, emis în mod natural de roci și sol, este principala sursă de radiații naturale.

Surse de radiații cosmice: În special dacă ne aflăm în zone de altitudine mare, suntem expuși la radiații naturale emise de razele cosmice. Expunerea naturală la radiații variază de la o zonă geografică la alta, în funcție de diferențele geologice”, a declarat Vasile Fotea, potrivit Ziarul de Iași.

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor spun că expunerea în anumite zone poate fi de 200 de ori mai mare decât media globală, care este de 2,4 mSv (milliSieverts) pe an, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pentru România, doza radiațiilor de origine naturală primite de om este în medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce înseamnă că este mai mică decât doza globală.

”Suntem expuși și la surse artificiale de radiații, care variază de la generarea de energie nucleară la utilizările medicale ale radiațiilor pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru tratarea anumitor boli.

Cele mai obișnuite surse artificiale de radiații sunt dispozitivele medicale care folosesc raze X. Nu trebuie uitat că în cazul unei scanări CT, beneficiul este întotdeauna mult mai mare decât cel mai mic risc potențial. Ca orice test medical, acesta trebuie efectuat doar dacă rezultatul investigației aduce informații suplimentare pentru a stabili cât mai precis diagnosticul. Dacă în cazul ecografiei și Imagisticii prin Rezonanță Magnetică (IRM/RMN) doza de iradiere este nulă, nu la fel stau lucrurile în cazul investigațiilor care folosesc razele X sau în medicina nucleară”, a mai spus medicul.

Citește și Ce înseamnă dacă îți țiuie urechea. Sfaturi utile pentru a scăpa de neplăceri, fără intervenția doctorului

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Energiei cere prelungirea plafonării la energie și gaze: subvenții bazate pe venit
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București