Cât de profitabilă va fi goana după dividendele companiilor listate la bursă

Va fi un an mult mai bogat în dividende decât anul trecut, spun brokerii. Se cunosc deja multe acţiuni de la care se aşteaptă veşti bune, dar încă se mai fac calcule privind câştigurile probabile. Vedetele sezonului dividendelor vor fi, ca de obicei, societăţile de investiţii financiare (SIF) şi Fondul Proprietatea (FP). Se speră în bani buni şi de la Petrom, dar, pe măsură ce acţiunile se scumpesc, „randamentul dividendului“ scade.
Adrian N. Ionescu
05 mart. 2012, 13:18
Cât de profitabilă va fi goana după dividendele companiilor listate la bursă

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia aferentă unei acţiuni şi preţul de la care a fost cumpărată acţiunea. Dividendul pe acțiune este suma care va fi repartizată din profit pentru distribuirea de dividende, împărțită la numărul total de acțiuni aflate în circulație.

Valoarea dividendului este decisă de acţionari, la propunerea administratorilor companiei. Propunerea este anunţată odată cu convocarea adunării generale a acţionarilor.

„Va fi un an mult mai bogat în dividende decât anul trecut. Avem, pe de o parte, SIF-urile şi, pe de altă parte, companiile la care statul este acţionar majoritar şi Guvernul a decis ca acestea să aloce pentru dividende 85% din profit. Aşteptări mari sunt şi de la OMV Petrom şi mai pot apărea şi alte surprize plăcute“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Despre Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) se ştie deja că va repartiza pentru dividende 96 % din profitul net pe 2011, de 543,8 milioane de lei, dacă acţionarii nu vor plusa peste propunerea administratorilor FP. Conducerile a două dintre societăţile de investiţii financiare (SIF) şi-au făcut şi ele cunoscute propunerile, nu mai puţin ademenitoare.

La Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi eventual alte companii cotate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţionarul majoritar este statul, ale cărui conturi niciodată nu sunt pline.

Şi acţiunile OMV Petrom (SNP) suscită mare interes, după ce a obţinut, în 2011, cel mai mare profit din toate timpurile din România: 3.759 milioane de lei (887 milioane euro). Dividendul SNP este încă subiect de previziuni.

„La SNP cifrele la 2011 lasă loc unui dividend destul de consistent, mai ales că mă aştept să existe presiune şi din partea FP în acest sens“, spune Adriana Marin, director departament de cercetare de piaţă la casa de brokeraj UniCredit CAIB Securities România. FP deţine 20% din acţiunile SNP şi, ca orice fond de investiţii, caută să obţină venituri cât mai mari. La fel cum şi acţionarii FP fac aceleaşi presiuni în ceea ce îl priveşte.

Acţionarii SIF-urilor au exercitat şi anul trecut o presiune mare asupra conducerilor acestora pentru dividende mai mari. Anul acesta, proporţia din profit alocată dividendului de SIF-uri va fi, „probabil, mai mare decât în 2011, întrucât există profituri mari din vânzarea către Erste a acţiunilor BCR.

În plus, pragul de deţinere maximă de acţiuni la SIF a fost ridicat şi ne putem aştepta cu atât mai mult ca fondurile de investiţii acţionare, să ceară creşteri de dividend faţă de ce vor propune administratorii“, adaugă Adriana Marin. Fondurile de investiţii având un cuvânt şi mai greu de spus, pe măsura creşterii forţei lor de vot, până la maxim 5% din total.

Goana după dividende se va apropia, luna viitoare, de momentul său culminant, odată ce se vor cunoaşte datele adunărilor generale ale acţionarilor, care urmează să decidă rata de distribuire a profitului net în dividende. Vor fi cunoscute şi aşa zisele date „cu dividend“.

 

Câteva chestiuni elementare

Mai întâi, „data cu dividend“ este esenţială pentru că este ultima dată la care investitorul doritor de dividend trebuie să fie înregistrat ca acţionar, pentru a avea dreptul la dividende.

Ca să fii înregistrat la data „T“, trebuie să fi cumpărat acţiunea cu cel puţin trei zile mai înainte, pentru că aceasta este perioada reglementată pentru transferurile de bani, respectiv de proprietate, ulterioare tranzacţiei.

„Data cu dividend“ se cunoaşte, în fapt, odată cu convocatorul la adunarea generală (AGA) chemată să aprobe dividendul.

Acţionarii aprobă, de obicei, data propusă de administratori şi, de aceea, după ce află „data cu dividcend“, investitorii fac ultimele ajustări ale strategiei de tranzacţionare pentru a beneficia de cât mai mult de dividend. Mai precis: pentru a beneficia de un randament al dividendului cât mai bun, în funcţie de evoluţie a preţului de piaţă.

Dobânda la depozitele bancare este primul reper pentru a aprecia cât de profitabil este randamentul dividendului.

Randamentul dividendului ar trebui să fie mai mare decât dobânda la depozitzele pe 12 luni, pentru că altfel ce rost ar mai avea riscul asumat pe bursă. Totuşi, aprecierile nu pot fi atât de mecanice.

Cea mai bună dobândă acum este undeva la 6 – 6,5% pe an. Ar însemna că un randament bun este cel superior acestui prag. Cu cât mai mare cu atât mai bine“, spune Brokerul de la Estinvest. De aici încep nuanţele analitice. Dobânda la depozit se încasează după ce ai ţinut un an banii în bancă, în vreme ce există posibilitatea să încasezi dividendul ţintit în mai puţin de 6 luni de la achiziţia acţiunii la compania care îl dă. Asta nu înseamnă neapărat că un randament mai mare de 3% neanualizat (jumătate din dobândă) ar fi convenabil.

Mai trebuie spus că şi dividendul şi dobânda sunt brute, înaintea impozitării cu 16%.

 

Dividende „de stat“

Dintre dividendele companiilor de stat cele ale Transgaz (TGN) sunt printre cele mai vânate. La o rată de distribuţie de 85% din profitul net, dividendul brut al Transgaz ar putea fi de 28 de lei / acţiune, ceea ce înseamnă un randament de peste 11%, potrivit calculelor UniCredit CAIB Securities şi Estinvest. La preţul de 246 de lei / acţiune, randamentul dividendului TGN era de 11,5%.

Transelectrica (TEL) ar putea da dividende de circa 77 de milioane de lei, ceea ce ar ridica randamentul dividendului la 6%, la un preţ al acţiunii de 17,4 de lei. „Nu este rău dacă se menţine la acest nivel“, consideră Marcel Murgoci.

Brokerul de la Estinvest mai crede că nu trebuie cu totul ignorate nici alte companii la care cu acţionar majoritar este statul, cu toate că acţiunile lor nu sunt prea lichide. Acest fapt poate duce la blocarea neprofitabilă a banilor în aceste plasamente, din care să nu mai poţi ieşi convenabil dacă dividendul nu este pe măsura aşteptărilor.

Transportatorul de produse petroliere prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) a realizat un profit net de 28,8 milioane de lei în primele 9 luni ale anului. Numai din acest profit compania ar putea distribui dividende de 24,5 milioane de lei, respectiv un dividend brut pe acţiune de 2,83 lei. La preţul de 38,2 lei/acţiune randamentul dividendului brut ar fi de 7,4%.

Şi Antibiotice Iaşi (ATB) şi Oil Terminal (OIL) ar putea fi de dividende, dar Compania Oil Terminal a raportat pentru 2011 un profit net de doar 360.404 lei, de 5,5 ori mai mic decât cel din 2010. Dividenul ar fi prea mic.

În schimb , producătorul de medicamente Antibiotice a încheiat anul 2011 cu un profit net de 20,07 milioane lei, cu 60% peste rezultatul din 2010, dar nu a mai dat dividende din 2009.

 

Cele mai profitabile dividende…

…la concurenţă cu cele ale Trasngaz, sunt încă, acum, cele ale societăţilor de investiţii (SIF). Nu este deloc rău nici randamentul dividendului Fondului Proprietatea, de 6,8%, la nivelul propunerii actuale, şi la un preţ de 0,6 lei/acţiune. Şi dividendul şi preţul ar putea creşte.

Cel mai mare randament de dividend este cel aşteptat de la SIF Transilvania (SIF3), de peste 24%. SIF 3  a produs o oarecare surpriză, propunând distribuirea a 90% din profit în dividende de 0,1712 lei/acţiune, de peste cinci ori mai mari decât cele date anul trecut (0,03 lei/acţiune).

Al doilea cel mai mare randament este cel al SIF Moldova (SIF2): 15,5% la un preţ de 1,417 lei/acţiune, deşi gradul de distribuire în cazul SIF Moldova este cel mai scăzut dintre SIF-uri. Conducerea SIF2 propune un dividend de 0,22 lei/acţiune, iar cea a SIF Muntenia (SIF4), unul de 0,081 lei / acţiune, ceea ce ar însemna un randament de 10,45% la un preţ de 0,775 lei/ acţiune.

De aceea, chiar dacă acţionarii vor dori dori dividende şi mai mari din profiturile rezultate din tranzacţia BCR, pentru estimări mai precise „trebuie facută corelaţia şi cu suma de cash şi din depozite ce va fi disponibilă la data anunţării şi mai ales a plăţii acestor dividende“, remarcă Adriana Marin. Cele cinci SIF-uri aveau în conturi, la 31 ianuarie, lichidităţi de 607 milioane de lei. Dividendele previzibile sunt de circa 500 de milioane de lei.

Calculele UniCredit CAIB Securities estimeseră pentru SIF Transilvania (SIF3), un randament de 13,8%, la un preţ de 0,7 lei/acţiune, şi cu o rată de de alocare de 49% din profit, iar pentru SIF Banat Crişana (SIF1) este de 8,9%, la o rată de alocare de 89,7% din profit şi un preţ al acţiunii de 1,2 lei.

Pe de altă parte, „cotaţiile acţiunilor companiilor care şi-au anunţat propunerile de dividend, nu ar trebui să sufere modificări semnificative în perioada următoare, tendinţa fiind de corelare cu evoluţia pieţelor externe. Efectele de dividend pot fi considerate incluse în preţurile actuale, datorită creşterilor semnificative înregistrate de la începutul anului (acţiunile FP şi SIF2 au înregistrat creşteri de peste 30% de la începutul anului)“, remarcă Maxim Moldovan, analistul casei de brokeraj Prime Transaction.

 

Marile speranţe

În fine, analiştii pândesc o surpriză plăcută din partea OMV Petrom (SNP), iar investitorii speră să beneficieze de recordul istoric al profitului companiei. „Estimarea noastră a dividendului SNP, de 0,02 lei/ acţiune, s-ar putea să fie conservatoare“, consimte Adriana Marin. Lidera analiştilor UniCredit CAIB Securities a prognozat că doar 30% din profit va fi alocat dividendelor, iar la preţul de 0,4 lei/ acţiune, randamentul dividendului nu ar trece de 4%.

Dacă, la SNP, rata alocării de divindende din profit ar fi cât media celor anterioare (peste 50%, potrivit calculelor Prime Transaction), dividendul brut estimat ar fi de peste 0,033 lei pe acţiune, ceea ce ar însemna un randament al dividendului de 8,15%, la un preţ de 0,41 lei/acţiune.

Analiştii Prime Transaction mai au în vedere înseşi acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care de asemenea este sub mari presiuni venite de la acţionari pentru dividende mari.

Astfel, la o rată de alocare de peste 94% din profit, dividendul brut ar putea fi de 2,08 lei pe acţiune, adică ar putea consemna un randament de 6,61% la preţul de 31,5 lei/acţiune.

De asemenea, Alro Slatina ar putea fi sursă bună de cash, dacă s-ar îndeplini estimarea Prime Transaction.

Concluzia

Rămâne de văzut cât de mult se vor apropia randamentele finale de estimări, după ce jocul dintre presiunile acţionarilor şi strategiile de tranzacţionare îşi va fi produs scorul final.

„Rezultatele financiare peste aşteptări ale companiilor locale au animat piaţa în acest început de an, investitorii antincipând un randament ridicat al dividendelor. Aceste intrări agresive au avut ca efect mişcări ample ale preţurilor acţiunilor, în unele cazuri creşterile fiind peste aşteptările investitorilor .

Chiar dacă nu au avut certitudinea că o pondere importantă din profiturile companiilor vor fi distibuite ca divindede, investitorii s-au bazat probabil pe procentele de distribuţie din anii anteriori aşteptându-se ca aceste ponderi să fie menţinute sau să fie majorate“, spune Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Incicii Bursei din Bucureşti, care fac mediile ponderate ale variaţiilor cotaşiilor diferitelor portofolii de acţiuni, au crescut cu 16 – 34% în primele două luni ale anului, cea mai mare creştere fiind a indicelui BET, Fi, al SIF-urilor şi Fomndului Proprietatea.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Instanță spaniolă acordă concediu parental dublu unei mame singure
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București