Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”

Mulți oameni ar putea spune faptul că rugăciunea și știința nu au mare legătură. Totuși, medicul Vlad Ciurea explică care sunt reacțiile chimice care au loc în organismul nostru atunci când ne rugăm.
Alina Costache
27 dec. 2023, 15:53
Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciurea explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”
Cât de puternică este, de fapt, rugăciunea! Vlad Ciura explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne rugăm: „Este benefică pentru organism”

Efectele rugăciunii asupra creierului sunt remarcabile, conform explicațiilor oferite de Dr. Vlad Ciurea. Procesele care au loc în organism în timpul rugăciunii sunt diverse și pot varia în funcție de perspectivele spirituale, culturale și științifice.

Citește și: Vlad Ciurea, avertisment pentru toţi bucureştenii: „Nu are leac, atacă sistemul nervos central!”

Rugăciunea poate influența sistemul nervos, inclusiv sistemul nervos autonom responsabil de reglarea funcțiilor involuntare ale corpului, precum ritmul cardiac și respirația. Experiența unei rugăciuni profunde poate induce relaxare și determina modificări în activitatea cerebrală. Într-un interviu pentru DC MEDICAL, Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar în neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a detaliat procesele care au loc în creier în timpul actului de rugăciune.

„Rugăciunea are un efect total asupra creierului. E un tablou foarte frumos cu Fecioara Maria care se roagă. Rugăciunea înseamnă ținuta, harul celui care se roagă, mâinile încrucișate, capul ridicat în sus către Ființa Supremă. O rogi (Ființa Supremă –n.r.) să îți dea sănătate, să te binecuvânteze, să îți binecuvânteze casa, să te ajute. Îl implore să fie totul bine. Aceasta este rugăciunea.

Rugăciunea intră din creier în întreg organismul. Rugăciunea se desfășoară din creier și deschide anumite porți, ecluze în tot sistemul endocrin. Toate activitățile organismului pornesc. Rugăciunea este benefică pentru organism”, a explicat acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR.

Cercetările au evidențiat că practicile spirituale, inclusiv rugăciunea, pot exercita influențe asupra anumitor regiuni ale creierului. De exemplu, meditația și rugăciunea au fost asociate cu modificări în cortexul prefrontal, o zonă cerebrală responsabilă pentru luarea deciziilor și gestionarea emoțiilor.

Rugăciunea poate afecta eliberarea de substanțe chimice în creier, precum endorfinele și serotonină, care sunt corelate cu starea de bine și fericirea.

Practica rugăciunii poate antrena mintea pentru a deveni mai concentrată și pentru a îmbunătăți atenția. Activitățile spirituale care implică focalizarea asupra unui obiect sau idei pot contribui la dezvoltarea capacității de concentrare.

Kevin Masters, profesor de psihologie clinică în domeniul sănătății la Universitatea din Colorado, Denver, a considerat studiul rugăciunii provocator din diverse motive.

„Mulți oameni de știință sunt foarte sceptici în legătură cu orice aspect religios. Știința se bazează pe testarea relațiilor, proceselor și mecanismelor observabile. Dar aproape prin definiție, rugăciunea, așa cum este operativizată în aceste studii, invocă implicarea lui Dumnezeu sau a unui fiu superior, ceva în afara limitelor fenomenelor naturale, pe care știința nu poate studia cu adevărat”, a spus el, potrivit CNN.

Știința poate, totuși, să studieze rezultatele credinței în Dumnezeu mai degrabă decât existența lui — un astfel de studiu ar putea întreba dacă oamenii care cred puternic în Dumnezeu raportează o calitate mai bună a vieții decât cei care nu cred în Dumnezeu.

De asemenea, a fost dificil să se demonstreze dacă beneficiile provin sau nu din rugăciunea intercesorului la distanță, sau atunci când oamenii au fost separați în grupuri în care nu știau cine era sau nu era rugat la distanță.

„Aceste studii au fost menite să fie cu adevărat un test al rugăciunii prin eliminarea oricăror explicații naturale (de exemplu, suport psihologic) care ar putea explica diferențe semnificative între grupuri”, a concluzionat Masters.

Citește și: Metoda prin care adormi mai ușor și poți avea un somn profund. Medicul Vlad Ciurea respectă acest obicei de mulți ani

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Moldova pentru ouă de Paște frumos colorate. Ai nevoie doar de aceste plante banale
Capital.ro
Adeverință pentru români din 17 aprilie. Se prezintă neapărat la bancă. Nu mai încasează niciun ban dacă nu o obțin
Playtech.ro
Lidl, noul Mega Image? Retailerul nemţesc ajunge mai aproape de români, unde vor fi amplasate noile magazine
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Gogoșile de post, un deliciu. Secretele care le dau viață
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Tudor Duma, dealerul lui Vlad Pascu, a fost reținut după moartea prietenului său Rareș. Ce acuzații îi sunt aduse
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cauza morții unuia dintre medicii rezidenți decedați din Iași. Ce s-a descoperit la autopsia lui Emanuel Mirel Luca
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI Gigi Becali și-a lăsat barbă și acum călugării îl urmează peste tot! Recent i-a dus pe toți la stână în Rolls-Royce: Hai la oi VIDEO și FOTO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți