În cazul în care alegi să prepari ouăle înainte de a le consuma, trebuie să știi că ouăle crude în cantitate mare pot împiedica absorbția de către piele a biotinei, vitamină esențială pentru piele și păr.
Câte ouă pe săptămână sunt indicate
Deși există persoane care preferă ouăle cu coajă mai închisă, deoarece le consideră mai sănătoase, culoarea lor nu are nicio relevanță. Ceea ce contează cu adevărat este gena găinii și modalitatea în care aceasta a fost hrănită și crescută.
Chiar dacă de-a lungul anilor s-a vehiculat informația conform căreia nu trebuie consumate mai mult de 2 ouă pe săptămână pentru a nu mări cantitatea de colesterol din sânge, acest mit a fost demontat. Nivelul ridicat de colesterol din ouă nu are niciun efect asupra nivelului de colesterol din sânge.
De ce să mănânci ouă fierte mai des
Lăsând la o parte cantitatea considerabilă de colesterol (186 mg / ou), acestea conţin şi vitamine printre care B12, D, acid folic, B2 , care compensează oarecum efectele negative ale colesterolului.
În gălbenuş se află o cantitate importantă de proteine şi de acid oleic, un acid gras Omega-9 găsit în general în uleiul de măsline, iar restul grăsimilor (aproximativ 50%) sunt saturate şi polinesaturate.
Mai regăsim și antioxidanţi foarte importanţi pentru vedere şi piele, luteina și zeaxantina, dar și surse naturale de vitamina D care facilitează absorbția calciului.
Este important să consumăm ouă pentru sănătatea creierului mai ales că are și colină, compus similar vitaminelor din complexul vitaminic B.
În cazul persoanelor sănătoase, consumul a unui singur ou pe zi nu prezintă niciun risc de apariție a afecțiunilor cardiovasculare. Dacă te numeri printre persoanele cu un nivel crescut de colesterol LDL sau dacă ai diabet, nu ar trebui să consumi mai mult de 3-4 gălbenușuri pe săptămână.
Pericolul este provocat de modalitatea de preparare
Nu ouăle în sine sunt cele care dăunează sănătăţii ci alimentele lângă care sunt servite și modalitatea prin care acestea sunt preparate.
Și cel mai bun exemplu vine de la japonezi care sunt renumiți pentru sănătatea lor de fier, deși media de consum este în jur de 328 de ouă de găină pe an. Secretul constă în dieta lor săracă în grăsimi saturate.
Noi obișnuim să asezonăm ouăle prăjite eventual în ulei, lângă cârnați, cartofi prăjiți sau pâine prăjită cu unt.
Scăderea nivelului de colesterol nu va putea fi niciodată realizată doar prin renunţarea la consumul de ouă sau la diferite alimente care îl conţin. Pentru asta îți trebuie o dietă echilibrată care să îți furnizeze nutrimenţii necesari şi care să faciliteze scăderea nivelului de colesterol (legume, fructe, cereale integrale, alune, nuci, migdale, iaurt, uleiuri vegetale)
Află tot ce trebuie să știi despre ouă AICI.