De-a lungul timpului, s-a discutat în mod intens și s-a susținut că sucul de portocale este un remediu eficient pentru menținerea sănătății. Din acest motiv, foarte multă lume a urmat acest sfat și a început să consume acest tip de băutură. În mod evident sucul de portocale are nenumărate beneficii, însă consumat în exces este posibil ca lucrurile să nu mai stea la fel.
În mod evident, este incontestabil faptul că acest tip de băutură aduce o serie uriașă de beneficii și cu siguranță sucul de portocale este o variantă mult mai bună decât o băutură carbogazoasă.
Pe lista avantajelor este foarte important să amintim faptul că poate furniza pentru organismul tău nutrimentele necesare pentru o bună funcționare, reușind să țină la distanță foarte multe afecțiuni. Mai mult de atât, acesta aduce un aport mare de vitamina C, vitamina A, calciu, potasiu, magneziu, carbohidrați și acid folic. În comparaţie cu sucul de mere, cel de portocale conţine un nivel mai ridicat de potasiu. O cantitate sănătoasă de potasiu reduce riscul de apariţie a mai multor boli, printre care: hipertensiune arterială, atac de cord sau cerebral, a pietrelor la rinichi sau a osteoporozei. De asemenea, sucul de portocale conţine hesperidina, care este un flavonoid găsit un multe citrice. Acesta ajuta la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului şi a Alzheimerului.
Indiferent de numeroasele beneficii pe care le oferă, sucul de portocale este supus unei reguli importante: consumul moderat. Atunci când este consumat în exces, acesta poate avea chiar efecte negative.
Pe de-o parte, sucul de portocale conține o cantitate semnificativă de calorii. Dacă luăm în considerare și gradul de sațietate pe care îl oferă organismului tău, trebuie să recunoaștem că în timpul unei diete este mai indicat să evităm consumul excesiv de suc de portocale și să optăm în schimb pentru alte alimente naturale care pot reduce senzația de foame. Cu cât consumul de suc crește, cu atât crește și aportul caloric, ceea ce, la finalul zilei, nu satisface nevoile stomacului în ceea ce privește senzația de sațietate.
Desigur, sucurile naturale din fructe reprezintă alternative mai sănătoase la dulciurile și băuturile răcoritoare comerciale. Cu toate acestea, ele conțin în continuare o cantitate semnificativă de zahăr. Chiar și zahărul prezent în mod natural în fructe poate cauza daune organismului atunci când este consumat în exces. Un studiu a relevat că persoanele expuse riscului de a dezvolta diabet de tip II sunt în pericol, indiferent dacă consumă sucuri naturale de fructe sau sucuri obținute artificial.
Este interesant să observăm că sucul de portocale consumat în mod moderat poate avea un efect benefic asupra stomacului, însă consumul excesiv poate avea efectul opus. Acest aspect devine mai evident atunci când doza zilnică de suc este crescută brusc, fenomen atribuit în special conținutului de fibre din portocale. Copiii sunt mai sensibili în acest sens și pot dezvolta probleme digestive dacă depășesc pragul de 150 ml de suc de portocale pe zi. Desigur, aceasta este o valoare aproximativă și trebuie adaptată în funcție de vârstă și nevoile individuale, din cadrul alimentației fiecărui copil.