Cât ne costă, de fapt, să ne încălzim casa cu lemne! Problemele de sănătate ne pot rămâne pe viață

În România, încălzirea pe lemne reprezintă o tradiție încă bine înrădăcinată în multe gospodării. Această metodă de încălzire oferă nu doar căldură, ci și o atmosferă rustică și autentică în casele românești. Totuși puțină lume știe care sunt riscurile la care ne expunem din punct de vedere al sănătății.
Filip Stan
24 dec. 2023, 21:15
Cât ne costă, de fapt, să ne încălzim casa cu lemne! Problemele de sănătate ne pot rămâne pe viață
Cât de scump ne costă de fapt să ne încălzim casa cu lemne! Problemele de sănătate ne pot rămâne pe viață

Încălzirea cu lemne a fost o practică tradițională și eficientă în multe comunități, dar odată cu evoluția tehnologiei și conștientizarea impactului asupra mediului și sănătății umane, s-au evidențiat numeroase riscuri asociate cu această metodă de încălzire. Este important să luăm în considerare aceste aspecte pentru a ne proteja sănătatea și pentru a contribui la reducerea impactului asupra mediului.

Citește și: EXCLUSIV Porci de Crăciun vânduți ilegal pe internet sub denumirea de „lemne de foc”. Românii riscă amenzi de până la 40.000 de lei

Dr. Tom Smith este un cercetător în domeniul incendiilor de vegetație. Cariera sa s-a concentrat pe urmărirea incendiilor de vegetație în savane și turbării tropicale din întreaga lume, dar ultima sa investigație a fost mai aproape de casă.

„A avut loc într-un weekend din decembrie. Am observat mirosul familiar al fumului de lemn în apartamentul meu”, a spus Smith. „Sunt conștient de efectele sale dăunătoare asupra sănătății din cercetările mele, așa că am ieșit afară cu senzorul meu portabil de poluare în căutarea sursei. Imediat ce am ieșit afară, cifrele de pe senzorul meu au crescut. O scurtă plimbare în direcția vântului mi-a confirmat bănuielile: pub-ul din fața blocului meu scotea fum prin coș. Concentrațiile în fața caselor din apropierea pub-ului erau chiar mai ridicate decât în fața apartamentului meu. Expunerea la astfel de condiții pe termen lung va agrava inima și plămânii oricui se află în plină zonă de fum. Copiii, cei cu astm și femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabili”, a declarat acesta conform The Guardian.

Unul dintre principalele pericole este emisia de particule fine în aerul pe care îl respirăm. Arderea lemnului produce particule fine, cunoscute sub denumirea de PM2.5 și PM10, care pot pătrunde adânc în plămâni și pot cauza o serie de afecțiuni respiratorii. Aceste particule sunt asociate cu exacerbarea bolilor pulmonare preexistente, cum ar fi astmul și bronșita, și pot contribui la apariția unor probleme mai grave, precum bolile cardiace și chiar cancerul pulmonar.

De asemenea, arderea lemnului poate elibera substanțe chimice nocive, precum monoxidul de carbon și compuși organici volatili. Monoxidul de carbon poate fi extrem de periculos, deoarece interferează cu capacitatea sângelui de a transporta oxigenul către celulele corpului, cauzând simptome severe de intoxicație și, în cazuri extreme, poate duce la deces. Compusii organici volatili pot, de asemenea, să irite căile respiratorii și să contribuie la formarea ozonului la nivelul solului, ceea ce poate agrava problemele respiratorii.

În plus, arderea lemnului contribuie la emisia de dioxid de carbon (CO2) și alte gaze cu efect de seră, alimentând schimbările climatice și impactând negativ mediul înconjurător.

Pentru a minimiza aceste riscuri, este esențial să se opteze pentru tehnologii de încălzire mai curate și mai eficiente energetic, cum ar fi sistemele de încălzire bazate pe energii regenerabile sau dispozitivele de încălzire care respectă normele stricte de emisii. Totodată, este crucial să se facă alegeri informate și să se adopte practici de încălzire responsabile pentru a proteja sănătatea noastră și a mediului înconjurător.

Citește și: Vasilică și Georgiana își cresc cei patru copilași într-o căsuță roz, dar rece. Micuții speră că Moș Crăciun le va aduce lemne de foc, hăinuțe și rechizite

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Concurs de sănii cu volan în Maramureș: Zeci de participanți și distracție garantată
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania