Directorul OMS spune că vaccinul experimental dezvoltat de grupul american Pfizer este “unul foarte promiţător”, într-o perioadă în care sunt aşteptate şi alte tratamente propuse de mai mulţi producători din industria farmaceutică. De altfel vaccinul creat Pfizer e bazat pe o nouă tehnologie care foloseşte ARN mesager de sinteză pentru a activa sistemul imunitar împotriva noului coronavirus. Totuşi acesta aduce o serie de provocări speciale, întrucât el trebuie să fie depozitat la temperaturi de cel puţin minus 70 de grade Celsius – valori echivalente celor înregistrate în iernile din Antarctica.
Pfizer și BioNTech au dat asigurări că până în momentul de faţă nu au apărut „probleme serioase de siguranță”, dar vor continua să colecteze date. Sunt totuşi unele efecte secundare – cum ar dureri de braț sau febră – care sunt destul de frecvente și în cazul altor vaccinuri, a explicat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia.
„Ceea ce putem spune este că vaccinul a oprit infecția simptomatică, dar există incertitudine cu privire la infecția asimptomatică. Dar sperăm că vom afla asta pe măsură ce vom avansa. Dacă oprește infecția, prin definiție, ar trebui să oprească transmiterea de la o persoană la alta. Dacă te infectezi, pentru că ai fost imunizat, nu mă vei infecta oricum. Dar, dacă aveți o infecție asimptomatică, există încă potențialul de risc, mă puteți infecta, deși aproape sigur va fi mult mai mic decât dacă sunteți bolnav”, a precizat Hunter.
Citeşte şi: Comisia Europeană a încheiat contractul cu Pfizer-BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin