Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Potrivit unui studiu făcut de oamenii de ştiinţă britanici, imunitatea obţinută după îmbolnăvirea de covid durează de la 5 până la 12 luni, în funcție de vârsta persoanei și de severitatea bolii.
Filip Stan
26 oct. 2021, 13:05
Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID. Un studiu al cercetătorilor britanici, publicat în The Lancet, arată că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au, de regulă, un răspuns imunitar împotriva reinfectării cu COVID chiar și la mai mult de 8 luni de la îmbolnăvire.

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID

Oamenii de ştiinţă britanici estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni de la prima infectare cu coronavirus, însă atrag atenția că nu a trecut încă suficient timp pentru a vedea evoluția imunității acestor persoane pe termen mai lung, iar aceste valori pot fi mai mari.

În cazul celor care au dezvoltat inițial o formă ușoară a bolii (cu simptome, dar nu grave), peste 90% au un răspuns imunitar și la 5 luni după infectare.

Citeşte şi Jumătate din populaţia României are imunitate în faţa COVID-19. Când va fi atinsă imunitatea colectivă

În schimb, în cazul persoanelor care inițial s-au infectat dar nu au avut simptome, aproape 40% dintre ele își pierd toți anticorpii împotriva Covid la doar opt săptămâni după infectare, iar celelalte 60% au cantități în scădere de anticorpi, potrivit Biziday, care citează The Lancet.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de anticorpi, a căror concentrație poate fi măsurată relativ ușor, efectul celulelor B ale sistemului imunitar (cele care produc anticorpii) asupra imunității împotriva Covid pe termen lung este semnificativ mai greu de investigat. Acestea rezistă mai mult de 6 luni, dar există dovezi că și ele își pierd din eficientă în timp, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Un alt mod prin care sistemul imunitar răspunde la virus este prin intermediul celulelor T (un tip de celule albe). După infectare acestea reacționează la un număr semnificativ din proteinele asociate cu Covid, devenind astfel eficiente chiar și în cazul altor tulpini, iar concentrația lor în corp la a doua infectare scade severitatea bolii. În alte boli similare (epidemia SARS din 2003 sau MERS), aceste celule oferă protecție pentru mulți ani după infectare. În cazul Covid, este dovedit momentan că acestea rezistă mai mult de 6 luni.

Potrivit datelor analizate de cercetătorii din Anglia, peste 30 de mii de persoane au dobândit anticorpi împotriva Covid. În cazul acestoria, riscul de reinfectare s-a dovedit a fi cu peste 80% mai mic decât la persoanele fără anticorpi. În cazul reinfectării, aceasta a avut loc, în medie, la 5-6 luni de la prima infectare pentru angajații din sănătate, probabil datorită contactului frecvent cu pacienți cu Covid.

Spre deosebire de imunitatea oferită de trecerea prin boală, imunitatea oferită de vaccinuri se concentrează pe o singură componentă a virusului – proteina Spike. Răspunsul imunitar datorat vaccinului este de obicei la fel de puternic ca în cazul persoanelor care au trecut prin formele severe ale bolii, fiind semnificativ mai puternic decât în cazul celor care au făcut o formă ușoară a bolii. Răspunsul imunitar este și mai puternic în cazul celor care au trecut deja prin boală și apoi s-au vaccinat.

Citeşte şi STUDIU: Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

În cazul vaccinurilor însă, este deja cunoscută scăderea eficienței lor cu aproximativ 10%-30% împotriva noilor variante ale coronavirusului, așa cum este varianta Delta (88% eficientă împotriva bolii simptomatice în cazul vaccinului Pfizer, 60% în cazul celui AstraZeneca).

Mai multe studii a confirmat un procent de infectare a celor vaccinați care variază între 0.5% și 2.0% pentru Pfizer și Moderna, dar aceste procente sunt semnificativ mai mici decât în cazul persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală. Deși coronavirusul suferă mutații, conform cercetătorilor, rata de mutație este semnificativ mai scăzută decât în cazul gripei, iar protecția oferită de vaccinuri pare să dureze mai mult de 12 luni pentru majoritatea persoanelor.

Articolul citat de Biziday subliniază că o serie de întrebări rămân și necesită mai multe studii pentru a clarifica cât de mult ne protejează imunitatea naturală și cât cea indusă de vaccin. Nu este foarte clar deocamdată ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării, nici dacă există imunitate și după dispariția anticorpilor (oferită de memoria celulelor B sau T), nici dacă imunitatea căpătată natural, prin îmbolnăvire, oferă sau nu o protecție reală împotriva noilor variante ale virusului.

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Trei zodii care vor atinge succesul financiar în luna mai. Li se schimbă destinul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri