Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Potrivit unui studiu făcut de oamenii de ştiinţă britanici, imunitatea obţinută după îmbolnăvirea de covid durează de la 5 până la 12 luni, în funcție de vârsta persoanei și de severitatea bolii.
Filip Stan
26 oct. 2021, 13:05
Cât durează imunitatea obținută după îmbolnăvirea de COVID. Studiu

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID. Un studiu al cercetătorilor britanici, publicat în The Lancet, arată că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au, de regulă, un răspuns imunitar împotriva reinfectării cu COVID chiar și la mai mult de 8 luni de la îmbolnăvire.

Cât durează imunitatea obținută pe cale naturală, după îmbolnăvirea de COVID

Oamenii de ştiinţă britanici estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni de la prima infectare cu coronavirus, însă atrag atenția că nu a trecut încă suficient timp pentru a vedea evoluția imunității acestor persoane pe termen mai lung, iar aceste valori pot fi mai mari.

În cazul celor care au dezvoltat inițial o formă ușoară a bolii (cu simptome, dar nu grave), peste 90% au un răspuns imunitar și la 5 luni după infectare.

Citeşte şi Jumătate din populaţia României are imunitate în faţa COVID-19. Când va fi atinsă imunitatea colectivă

În schimb, în cazul persoanelor care inițial s-au infectat dar nu au avut simptome, aproape 40% dintre ele își pierd toți anticorpii împotriva Covid la doar opt săptămâni după infectare, iar celelalte 60% au cantități în scădere de anticorpi, potrivit Biziday, care citează The Lancet.

Potrivit sursei citate, spre deosebire de anticorpi, a căror concentrație poate fi măsurată relativ ușor, efectul celulelor B ale sistemului imunitar (cele care produc anticorpii) asupra imunității împotriva Covid pe termen lung este semnificativ mai greu de investigat. Acestea rezistă mai mult de 6 luni, dar există dovezi că și ele își pierd din eficientă în timp, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

Un alt mod prin care sistemul imunitar răspunde la virus este prin intermediul celulelor T (un tip de celule albe). După infectare acestea reacționează la un număr semnificativ din proteinele asociate cu Covid, devenind astfel eficiente chiar și în cazul altor tulpini, iar concentrația lor în corp la a doua infectare scade severitatea bolii. În alte boli similare (epidemia SARS din 2003 sau MERS), aceste celule oferă protecție pentru mulți ani după infectare. În cazul Covid, este dovedit momentan că acestea rezistă mai mult de 6 luni.

Potrivit datelor analizate de cercetătorii din Anglia, peste 30 de mii de persoane au dobândit anticorpi împotriva Covid. În cazul acestoria, riscul de reinfectare s-a dovedit a fi cu peste 80% mai mic decât la persoanele fără anticorpi. În cazul reinfectării, aceasta a avut loc, în medie, la 5-6 luni de la prima infectare pentru angajații din sănătate, probabil datorită contactului frecvent cu pacienți cu Covid.

Spre deosebire de imunitatea oferită de trecerea prin boală, imunitatea oferită de vaccinuri se concentrează pe o singură componentă a virusului – proteina Spike. Răspunsul imunitar datorat vaccinului este de obicei la fel de puternic ca în cazul persoanelor care au trecut prin formele severe ale bolii, fiind semnificativ mai puternic decât în cazul celor care au făcut o formă ușoară a bolii. Răspunsul imunitar este și mai puternic în cazul celor care au trecut deja prin boală și apoi s-au vaccinat.

Citeşte şi STUDIU: Pentru cât timp oferă imunitate vaccinul împotriva COVID-19

În cazul vaccinurilor însă, este deja cunoscută scăderea eficienței lor cu aproximativ 10%-30% împotriva noilor variante ale coronavirusului, așa cum este varianta Delta (88% eficientă împotriva bolii simptomatice în cazul vaccinului Pfizer, 60% în cazul celui AstraZeneca).

Mai multe studii a confirmat un procent de infectare a celor vaccinați care variază între 0.5% și 2.0% pentru Pfizer și Moderna, dar aceste procente sunt semnificativ mai mici decât în cazul persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală. Deși coronavirusul suferă mutații, conform cercetătorilor, rata de mutație este semnificativ mai scăzută decât în cazul gripei, iar protecția oferită de vaccinuri pare să dureze mai mult de 12 luni pentru majoritatea persoanelor.

Articolul citat de Biziday subliniază că o serie de întrebări rămân și necesită mai multe studii pentru a clarifica cât de mult ne protejează imunitatea naturală și cât cea indusă de vaccin. Nu este foarte clar deocamdată ce concentrație de anticorpi oferă imunitate împotriva reinfectării, nici dacă există imunitate și după dispariția anticorpilor (oferită de memoria celulelor B sau T), nici dacă imunitatea căpătată natural, prin îmbolnăvire, oferă sau nu o protecție reală împotriva noilor variante ale virusului.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin