Beatrice Mahler a spus că informațiile disponibile până în momentul acesta arată că imunitatea e asigurată până la opt luni.
„Există pericolul ca cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul anti-Covid să se infecteze, pentru că vorbim de tulpini care își modifică structura, tulpini noi de virus care amenință ca fiind o nouă provocare pentru următoarea perioadă. Dacă vorbim însă de tulpina care a circulat până acum, riscul de infectare e mult scăzut și puțin probabil să existe acest risc, pentru că organismul are imunitate”, a spus Mahler la Digi24.
Vaccinul anti-Covid oferă imunitate aproximativ opt luni, a mai spus Mahler.
„Cercetarea se duce într-o direcție utilă dacă vorbim de imunitate pe termen lung la vaccinuri. Se lucrează la o platformă în care producția de anticorpi să se realizeze contra genomului viral și nu a proteinei de la suprafața virusului, care poate suferi modificări, iar asta va duce la vaccinuri care să acopere imunitar răspunsul pe termen lung și pentru mai multe tulpini.
Puțin probabil să repetăm vaccinul în acest an. Vom vedea primele date și rapoartele de la firmele producătoare privind persistența anticorpilor de la lotul de persoane luate în studiu, monitorizarea lor se face pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci vom avea răspunsuri mai exacte”, a explicat managerul Institutului „Marius Nasta”.
Ministerul Sănătății a transmis că masca trebuie să fie purtată în continuare și de persoanele cărora le-a fost administrată a doua doză a serului.
„Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii COVID-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94,1% pentru vaccinul Moderna.
Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.
Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul.
De ce trebuie să continuați să purtați mască? Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2.
Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată. Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel)”, a transmis Ministerul Sănătății.