Persoana fizică autorizată nu are nevoie de contabil, ci îşi poate ţine singură contabilitatea în partidă simplă, şi, în plus, trebuie să depună un numar redus de declaraţii fiscale, scrie avocatnet.ro.
Totuşi, pe lângă impozitul pe venit de 16% pe care îl plăteşte la stat, o PFA trebuie să achite şi anumite contribuţii. În timp ce unele sunt opţionale, fiecare având dreptul să aleagă dacă le achită sau nu, există şi contribuţii obligatorii, care trebuie plătite neaparat.
Astfel, persoanele fizice autorizate sunt obligate să plătească contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi contribuţiile pentru asigurarea la sănătate. În categoria contribuţiilor opţionale, pe care PFA alege dacă le plăteşte sau nu, se înscriu contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj, cele pentru pentru asigurarea în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
PFA datorează la sistemul de pensii o contribuţie de 31,3% din venitul declarat, adică venitul pentru care doresc să se asigure. Potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Soţul sau soţia, ajutor asigurat
Potrivit legii privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale, soţia sau soţul titularului intreprinderii individuale sau persoanei fizice autorizate (PFA), în cazul în care contribuie la desfăşurarea activităţii, se va putea asigura în sistemul public de pensii pe bază de contract de asigurare socială, precum şi în sistemul asigurărilor de sănătate şi în cel al asigurărilor pentru şomaj.
Noile reglementari vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică potrivit calculelor avocanet.ro pe 9 februarie 2014.