Cât este diurna în 2024. Cum se calculează şi în ce condiţii se acordă această indemnizaţie

Diurna reprezintă suma de bani acordată angajaților pentru acoperirea cheltuielilor cu deplasările în interes de serviciu, fie că aceste deplasări sunt în ţară sau în străinătate. Mai exact, diurna este menită să compenseze costurile legate de cazare, masă și alte necesități ale angajatului.
Irina Dumitrescu
18 feb. 2024, 11:07
Cât este diurna în 2024. Cum se calculează şi în ce condiţii se acordă această indemnizaţie

Cât este diurna în 2024. Acordarea diurnei este prevăzută atât de Codul Muncii, de Codul Fiscal, cât şi de contractul colectiv de muncă. Cheltuielile realizate cu plata diurnei sunt neimpozabile și deductibile.

Singura justificare a decontării diurnei este ordinul de deplasare care demonstrează faptul că deplasarea s-a efectuat în interes de serviciu şi, totodată, durata acesteia. Diurna nu trebuie justificată prin bonuri, chitanţe sau facturi.

Condiții de acordare a diurnei în 2024

Acordarea acestei sume de bani pe care angajatul o primeşte de la angajator în momentul unei deplasări în interes de serviciu este supusă mai multor condiţii stabilite prin Codul Fiscal și prin normele interne ale fiecărei companii.

Citeste si Cât costă să faci un testament şi ce se întâmplă cu averea în lipsa unui astfel de document

Iată care sunt aceste condiţii:

  • Motivul deplasării: Diurna se acordă doar pentru deplasările efectuate în interes de serviciu, nu pentru cele personale;
  • Documentația necesară: Angajatul trebuie să aibă un ordin de deplasare emis de angajator, care să conțină detalii specifice precum durata, locul și scopul deplasării;
  • Distanța minimă: Pentru deplasările interne, există adesea o distanță minimă de la locul obișnuit de muncă pentru ca deplasarea să fie considerată eligibilă pentru diurnă;
  • Durata deplasării: Aceasta trebuie să corespundă cu cea specificată în ordinul de deplasare;
  • Conformitatea cu prevederile Codului Fiscal din România.

Cât este diurna în 2024

Calculul diurnei se realizează ţinând cont de mai mulţi factori precum:

  • Plafonul legal: Există un plafon maxim stabilit de legislație pentru diurnele acordate pentru deplasările interne, peste care sumele devin impozabile;
  • Rata diurnei: Pentru deplasările externe, rata diurnei este stabilită în funcție de țara de destinație și este actualizată periodic;
  • Calculul pe zile: Diurna se calculează pe baza numărului de zile de deplasare, înmulțit cu rata zilnică a diurnei, respectând plafonul legal sau rata specifică pentru țara de destinație;
  • Politica companiei: Companiile pot avea propriile reguli de calcul al diurnei, atâta timp cât acestea sunt în conformitate cu legislația. Aceste politici interne pot include aspecte cum ar fi acordarea unor rate diferite de diurnă în funcție de gradul funcției angajatului sau de natura deplasării, potrivit blaj-law.ro

Cum se calculează diurna

Cuantumul diurnei interne este diferit de cel al diurnei externe, aceasta calculându-se ţinându-se cont de următoarele aspecte:

Diurna internă se acordă pe zile calendaristice. Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum şi pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizaţia se acordă numai dacă durata delegării este de cel puţin 12 ore.

În cazul diurnei externe, perioada pentru care se acordă acestă indemnizaţie se determină în funcţie de mijlocul de transport cu care se efectuează deplasarea, astfel:

a) momentul decolării avionului, la plecarea în străinătate, și momentul aterizării avionului, la sosirea în țară, dar și pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a României;

b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a României, atât la plecarea în străinătate, cât și la înapoierea în țară.

Citeste si Cât costă un divorț în 2024! Iată de ce acte ai nevoie ca să scapi de partener

Pentru fracțiunile de timp care nu însumează 24 de ore, diurna se acordă astfel: 50% până la 12 ore și 100% pentru perioada care depășește 12 ore.

Formula de calcul a diurnei în 2024

Diurna în 2024 se calculează în baza formulei următoare: salariul de bază X 3 X nr. de zile pentru care se cuvine diurna/nr. zile lucrătoare din lună.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate“, se arată în textul legii.

Exemplul 1 – deplasare interna

Un salariat cu salariul brut de 4.000 lei pleaca in delegatie interna pentru care beneficiaza de diurna. Deplasarea are loc in luna ianuarie 2024 si dureaza 5 zile.

Diurna zi = 57,5 lei

Prin urmare ar putea beneficia de diurna 5 X 57,5 = 287,5 lei.

Acum trebuie sa verificam daca ne incadram in cel de-al doilea plafon care se calculeaza astfel: (3 X 4.000 / 20) X 5 =3.000 lei

Datorita faptului ca suma 287,5 lei este inferioara plafonului de 3.000 lei, atunci angajatul va putea beneficia de cei 287,5 lei neimpozabili.

Exemplul 2– diurna externa

Un salariat cu salariul brut de 4.000 lei pleaca in delegatie externa pentru care beneficiaza de diurna. Deplasarea are loc in luna ianuarie 2024 si dureaza 5 zile.

Diurna zilnica = 87.5 eur

Prin urmare ar putea beneficia de diurna 5 X 87,5 eur = 437,5 eur, in echivalent lei presupunem ca este 2.143,75 lei.

Acum trebuie sa verificam daca ne incadram in cel de-al doilea plafon care se calculeaza astfel: (3 X 4.000 / 20) X 5 = 3.000 lei

Datorita faptului ca suma 2.143,75 lei este inferioara plafonului de 3.000 lei, atunci angajatul va putea beneficia integral de cei 2.143,75 lei neimpozabili.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte