Cât este preţul pentru un metru cub de lemn de foc. În acest moment, în România sunt peste trei milioane de oameni care se bazează pe lemn pentru încălzirea locuinței. Potrivit informațiilor oferite de Romsilva, instituția responsabilă pentru gestionarea pădurilor statului, prețul mediu pentru un metru cub de lemn de foc este estimat la aproximativ 282 de lei, fără TVA, în timp ce costul de achiziție de la comercianții autorizați variază între 300 și 700 de lei pe metru cub, în funcție de tipul de lemn și regiune, scrie ziarulunirea.ro.
În comunicatul emis de Romsilva sunt precizate cantitățile de până la acest moment, precum și cât costă metrul cub de lemn de foc în iarna lui 2024.
„În primele nouă luni ale anului, unităţile din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au vândut populaţiei 1.312.661 metri cubi lemn pentru foc, la un preţ mediu de vânzare de 282 lei / metru cub, fără TVA, apropiat de preţul înregistrat în perioada similară a anului trecut. La nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva există în prezent, atât în depozite permanente, cât şi în platformele primare de la locul recoltării, circa 500.000 metri cubi lemn pentru foc care poate fi achiziţionat de populaţie”, precizează Romsilva.
Prețul lemnului de foc variază în funcție de mai mulți factori. În primul rând, tipul de lemn joacă un rol important. Dacă vorbim, spre exemplu, despre lemnul de esență tare, cum este cel de fag sau stejar, are o putere calorică mai mare și, de obicei, este mai scump decât lemnul de esență moale, cum ar fi bradul sau plopul. De asemenea, în zonele rurale, unde transportul este mai accesibil, prețurile pot fi mai mici decât în orașe, iar în perioadele de cerere maximă, prețurile tinde să crească.
Citeşte şi: Veste proastă pentru 3,5 milioane de români, vor plăti mai mult iarna asta pentru încălzirea locuințelor
Pentru a evita costurile suplimentare, Romsilva recomandă achiziționarea lemnului de foc direct de la furnizori autorizați. De asemenea, este important să se comande lemnul din timp, pentru a evita perioada de cerere maximă, când prețurile tind să fie mai mari. Totodată, stocarea lemnului într-un spațiu uscat și bine ventilat ajută la păstrarea eficienței calorice și reduce riscul de pierderi pe parcursul iernii.