Tinerii care se angajează departe de domiciliu pot beneficia de mai multe tipuri de prime din partea angajatorilor, aceștia din urmă oferindu-le tocmai pentru a-i încuraja să intre pe piața muncii și pentru a-i ajuta să se stabilească în noile lor roluri profesionale. Prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, sunt puse la dispoziție stimulente financiare pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă departe de casă.
Citește și: Criza de personal impune măsuri nemaiîntâlnite. Angajatorii fac publice salariile în anunţurile de angajare
Tinerii șomeri neplătiți care se angajează pentru cel puțin trei luni pot primi o primă de activare în valoare de 1.000 de lei. Prima de activare nu se poate cumula cu prima de inserție şi nici cu prima de instalare, urmând să se acorde în două tranşe, după cum urmează:
Absolvenții care își găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor sunt eligibili pentru o primă de inserție de 1.794 de lei, plătită în două tranșe: jumătate la momentul angajării și restul după un an de zile, potrivit avocatnet.ro.
Pentru a sprijini disponibilitatea de a se muta tinerilor care acceptă locuri de muncă mai departe de casă, sunt disponibile și prime de mobilitate. Acestea includ o primă de încadrare care poate ajunge până la 55 de lei pe zi, timp de 12 luni, pentru cei care se angajează la o distanță mai mare de 15 kilometri de casa lor. Există și o primă de instalare de 12.500 de lei pentru tinerii care se mută pentru un loc de muncă aflat la peste 50 de kilometri de domiciliul lor anterior.
Mai mult, cei care se mută pentru a lucra la o distanță mai mare de 50 de kilometri de casa lor pot obține o primă de relocare de 900 de lei pe lună timp de trei ani, pentru a acoperi 75% din costurile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună.
Pe site-ul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă se regăsesc, pentru fiecare dintre prime, detaliile și documentele necesare pentru solicitarea lor.