Titlurile FP ar putea creşte până la 0,645 lei, „într-un scenariu macro-bursier internaţional predominant favorabil“, scrie analistul Andrei Rădulescu în raportul caseid e brokeraj SSIF Broker Cluj Napoca, în urma analizei a nouă scenarii de evaluare. Creşterea s-ar putea produce în două etape intermediare, până la 0,55 lei, respectiv 0,598 lei / acţiune.
Dacă auspiciile internaţionale sunt „predominant nefavorabil“, acţiunile FP ar putea să scadă până la 0,455 lei. SSIF Broker Cluj Napoca este singura societatea de brokeraj listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB, şi este căutată mai ales pentru portofoliul propriu, similar unui fond de investiţii.
FP şi-a început ziua la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), plecând de la 0,532 lei/ acţiune, preţ la care valoarea sa de piaţă (capitalizarea = preţ acţiune x număr total de acţiuni) este de 7,33 miliarde de lei. Activele nete ale FP (averea netă de cheltuieli de funcţionare), erau de 15,14 miliarde de lei la 31 ianuarie. După primele minute, FP creşte deja cu 0,6%.
Fondul Proprietatea este atractiv mai ales datorită dividendelor promise. Va da dividende totale de peste 96 % din profitul net pe 2011, care a ajuns la 543,8 milioane de lei, cu aproape 88 de milioane mai mult (+19.2%) decât în 2010, potrivit raportului managerului Fondului, Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom.
Dividendele de la companiile la care FP este acţionar au furnizat cea mai mare parte a profitului de anul trecut. Veniturile totale au crescut anul trecut cu 7%, până la la 618 milioane de lei.
Acţionarii străini deţineau aproape 55% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului, din care fondurile de investiţii străine avea cel mai mult, 45,5% Statul mai deţinea prin Ministerul Finanţelor Publice 2,69% din titluri, însă un pachet de 2,65% este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris acţiunile respective însă nu a adus în schimb aportul aferent.
Pe de altă parte, viitorul pe termen lung FP este pus serios sub semnul întrebării, după ce Manchester Securities Corporation, cel mai mare acţionar al FP, vrea ca administratorul FP să vândă din activele fondului, astfel încât dividendele să fie şi mai mari decât cele propuse deja. Administratorul FP, Franklin Templeton, ar urma şi el să primească un comision suplimentar de 1,5% din sumele încasate.
„Iniţiativa ar transforma Fondul Proprietatea într-o colecţie de active de vânzare, iar administratorul FP ar semăna mai mult cu un lichidator“, a declarat în momentul ştirii, pentru RTV.NET, Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR.
Fondul Proprietatea deţine pachete importante de acţiuni la OMV Petrom, Transgaz, BRD-Groupe Societe Generale, Alro şi Transelectrica, valoarea de piaţă totală a participaţiilor la companiile listate la Bursă fiind de peste 5,8 miliarde de lei.
FP are însă în portofoliu pachete semnificative din Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica, ca şi la complexuruile energetice.