Cât mai ţine valul patru în România. Epidemiologul francez de origine română Mircea Sofonea spune că numărul cazurilor de coronavirus va începe să scadă din cauza restricţiilor impuse de autorităţi.
Epidemiologul Mircea Sofonea spune că, de regulă, un val durează undeva în jur de 60-70 de zile, după care începe să se estompeze. În cazul situaţiei epidemiologice din România, acesta spune că, cel mai probabil, valul patru va începe să-şi piardă din forţă începând cu luna noiembrie.
„Un val durează de regulă undeva în jur de 60-70 de zile, apoi începe să se estompeze, să-și piardă din efervescență. Acum depinde și când începe valul, depinde de o serie de caracteristici, în ce proporție e imunizată populația, cât de disciplinați sunt oamenii. Aș spune că în România din noiembrie ar trebui să-și piardă din forță și să înceapă declinul.
Problema e că totuși în România există prea multe persoane neimunizate, iar atunci valul acesta va continua să se răspândească și să facă victime chiar dacă va scădea oricum treptat. Însă noi putem face în așa fel încât cazurile să scadă mai repede. Dar pentru asta ajungem orice am face tot la vaccinare”, spune epidemiologul din Franţa, potrivit ziare.com.
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş este puţin mai pesimist decât epidemiologul din Franţa privind evoluţia valului patru în România. Directorul departamentului de Sănătate Publică în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai consideră că acest val s-ar putea întinde până în 2022. Cu toate acestea, Cherecheş spune că dacă se vor respecta măsurile de restricţie impuse de autorităţă este posibil să vedem o ameliorare în următoarea perioadă.
„În momentul în care s-au luat măsurile adecvate începem să numărăm 3 săptămâni. Degeaba se anunță măsuri dacă nu sunt aplicate. De fapt, despre aplicare trebuie să vorbim, în momentul în care încep să fie aplicate concret măsurile. În Cluj, teoretic nu ai voie să intri pe terase decât cu certificatul verde. Mie personal mi s-a cerut certificatul verde poate în jumătate dintre situații.
Pentru că nu verifică nimeni. Acum, și cu certificatul verde e o chestiune de timp până ce oamenii vor realiza că să ai un cod QR pe telefon în condițiile în care angajatul de la local nu te poate legitima, iei un cod QR al oricui și e rezolvată problema. Aici vine partea de aplicare a legii. Fără aplicarea legii, toate măsurile sunt numai de paradă, demonstrative”, susține Cherecheș.
Toți specialiștii atrag atenția că singura modalitate de pune capăt cu adevărat acestui val și de a stopa ulterior epidemia la nivelul României este să ne vaccinăm.
Reamintim că, potrivit datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 14.950 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 512 decese dintre care 4 anterioare.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 20.442. Dintre acestea, 1.861 sunt internate la ATI.Din totalul pacienților internați, 478 sunt minori, 434 fiind internați în secții și 44 la ATI.