Dacă ne referim la murături, există tot atâtea reţete câte regiuni ale ţării există. Însă, indiferent de specificul zonei, ingredientele sunt cam aceleaşi: oțet, apă, sare și zahăr. Însă indiferent de reţeta pentru care optează, orice gospodină trebuie să fie atentă la canttatea de oţet folosită.
Murarea este procesul de utilizare a unei saramuri acide pentru conservarea unui aliment. Saramurile acide se fac fie cu apă sărată, apă cu zahăr și oțet. Lichidul este turnat peste legume, care sunt apoi plasate într-un borcan strâns pentru câteva zile.
Ingrediente
O rețetă clasică de saramură pentru murături include întotdeauna cel puțin aceste patru ingrediente: apă, oțet, sare și zahăr, potrivit giverecipe.com
Apă: Se adaugă pentru a ajuta la obținerea raportului perfect de saramură pentru murături, care este de 50% apă și 50% oțet. Aceasta vă ajută să obţineţi aciditatea optimă.
Celelalte ingrediente sunt mai mult funcționale.
Oțet: În această rețetă, folosim oțet de mere obișnuit, cu o aciditate de 5%. Dar îl puteți înlocui cu orice oțet, cu excepția oțetului balsamic sau a oțetului de malț. Oțetul alb distilat, oțetul de vin alb și oțetul de orez funcționează bine. Rețineți doar că aroma oțetului va fi transferată la legumele murate.
Sare: Folosiți sare kosher, sare de mare sau sare pentru murături. Evitaţi cu orice preţ sarea de masă deoarece conține iod, agenți antiaglomeranți și aditivi, care ar putea compromite calitatea murăturilor.
În momentul în care pun murăturile, gospodinele ar trebui să folosească un oțet cu concentrație de acid acetic de 5% sau mai mare. Această concentrație minimă este recomandată pentru a vă asigura că oțetul este suficient de acid pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului în borcanele de murături. Cu cât oțetul este mai acid, cu atât mai mult vor rezista murăturile.
Citește și Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală
Folosirea unei cantități necorespunzătoare de oțet poate avea consecințe precum:
Gust neplăcut: Dacă folosiți prea mult oțet, murăturile pot deveni prea acide și pot căpăta un gust amar sau acrișor.
Conservare inadecvată: Fiind un conservant natural, oţetul ajută la prelungirea duratei de viață a murăturilor prin crearea unui mediu acid în care bacteriile și ciupercile nu pot supraviețui. Pe de altă parte, prea puţin oţet nu facilitează conservarea murăturilor, ceea ce poate duce la alterarea lor.
Textură moale sau prea tare: Prea mult oțet poate face murăturile prea moi, în timp ce prea puțin oțet le întăreşte.
Probleme de siguranță alimentară: O cantitate insuficientă de oţet facilitează contaminarea cu bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella sau E. coli.