În 2012, consumul de gaze al României s-a ridicat la circa 11 miliarde de metri cubi, scrie evz.ro. Anul trecut, circa 21% din gazele de consum au fost de import, adică peste 2 miliarde de mc.
Ruşii au livrat anul trecut gaze la un preţ de circa 520 de dolari mia de mc. Dacă se face calculul, rezultă că anul trecut România plătit pentru aceste importuri circa un miliard de dolari.
Acum trei ani, compania americană Chevron a încheiat cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) acorduri pentru concesionarea a patru perimetre în România, în vederea exploatării gazelor de şist: lângă oraşul Bârlad şi în localităţile din Dobrogea Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti.
Apăruseră zvonuri că şi gigantul Gazprom ar demara explorarea gazelor de şist la noi, compania concesionând un perimetru în Bihor, perimetrul Tria, în ultima lună a anului trecut. Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM a anunţat atunci că este vorba însă doar de exploatarea gazelor naturale, nu şi a celor de şist.
Rezervele importante pe care le deţine România, respectiv 1.444 miliarde de metri cubi, care ar putea asigura consumul de gaze al ţării pentru 100 de ani, potrivit unei estimări a Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), a făcut ca şi alte comapanii să se declara interesate să intre pe acest segment.
Astfel, OMV Petrom, cel mai mare producător local de petrol şi al doilea mare producător de gaze naturale, studiază oportunitatea intrării pe segmentul gazelor de şist, după cum a declarat recent Mariana Gheorghe, directorul executiv al companiei.
Până acum, singurele proteste împotriva gazelor de şist au fost împotriva Chevron. Zilele acestea, circa sute de de protestatari au manifestat în localitatea Pungeşti, din judeţul Vaslui, existând proteste şi în Bucureşti, Sibiu şi Cluj.