Firmele care încheie contracte pentru polițele RCA își ajustează prețurile în funcție de mai multe criterii, în afara tarifelor de referință. De exemplu, data de fabricare a mașinii și a obținerii permisului de conducere sunt două detalii importante. Asta înseamnă că firmele își doresc clienți buni, cu risc minim de accidente, iar cei care nu se regăsesc în această categorie vor plăti mai mult.
Un șofer în vârstă de 35 de ani, care conduce o mașină din 2013, trebuie să plătească anual pentru polița RCA aproximativ 2.500 de lei Pentru că mașina este destul de veche, asigurarea costă mai mult.
„Nu mi se pare corect! Plăteşti mai mult pentru ce? Şi dacă este mai veche maşina, ce? Poluează mai mult? Odată ce trece ITP-ul, înseamnă că este bună de mers pe drumuri, nu?”, a declarat acesta, pentru observatornews.ro.
„Maşinile de fabricaţie recentă au sisteme actualizate de siguranţă, comparativ cu o maşină mai veche care are ITP-ul la zi şi toate reviziile la zi, automat riscul de producere a unui eveniment rutier este mult mai mare la maşinile mai vechi, faţă de cele de fabricaţie recentă.”, spune Marius Constantin, brokere de asigurări.
Kilometrajul mașinii, vârsta șoferului și data obținerii permisului auto sunt doar câteva dintre criteriile cele mai importante pe care companiile de asigurări vor să le impună. Astfel, prețurile ar putea crește considerabil.
Un șofer cu vârsta de 40 de ani, cu un autoturism fabricat în 2012, cu un kilometraj de circa 200.000 de kilometri, cu experiență de 20 de ani, are un tarfi de 1.635 anual. Aceeași mașină din 2012, cu 200.000 de kilometri, folosită de o persoană fără o experiență, costă 2.365 de lei, vârsta șoferului fiind de 36 de ani.
Citește și: Asigurare RCA mai ieftină timp de 3 ani pentru anumiți șoferi chiar dacă schimbă mașina
„Cred că este varianta cea mai corectă ca asigurarea, şi mă refer la RCA, nu la CASCO, RCA-ul să fie pe persoană, pe CNP dacă aş putea spune, pe CNP plus permisul de conducere pentru că niciodată nu face maşina accident, ci omul de la volan în funcţie de cum conduce, cât de corect, cât de defensiv, cât de preventiv conduce”, spune Titi Aur, instructor auto.
Specialiștii sunt de părere că o schimbare de direcție este necesară în acest sens.
„Pentru a determina mai bine riscul pe care un conducător auto îl are atunci când se încheie o poliţă RCA, se cere numărul de kilometri al maşinii. Cu cât numărul de kilometri este mai mare, cu atât riscurile potenţiale sunt mai mari”, a declarat directorul ASF, Valentin Ionescu.