Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege

Majorarea plății minime pe oră pentru un zilier a crescut după ce Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, în raport cu care se calculează și venitul minim pe oră pentru munca zilieră.
Filip Stan
02 feb. 2023, 13:15
Cât poate câştiga un zilier în 2023. Tariful minim pe oră a fost majorat prin lege

Beneficiarii muncii ziliere pot fi sancționați dacă nu acordă remuneratii peste minimul legal, dacă folosesc zilieri în alte domenii decât cele permise în lege si dacă nu completează registrul special de evidență.

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim.

Tariful minim pentru un zilier în 2023 este de 18,145 lei/oră, conform HG 1.447/2022. Ca o comparație, angajații din construcții, la care salariul minim a este în 2023 de 4000 de lei sunt plătiți în medie cu 24,194 lei/oră.

În 2022 tariful minim  a fost de 15,239 lei/oră iar în 2021,  13,583 lei/oră.

Pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită în 2023 cu minim 145,16 față de 121,912 lei cât a fost anul trecut. Suma calculată este brută.

Potrivit Avocatnet.ro domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar utilizarea zilierilor în afara domeniilor de activitate prevăzute de lege poate aduce o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei beneficiarilor.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru dar este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Ce impozite trebuie să achite un zilier și perioada maximă în care poate lucra

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Zilierii nu pot lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual. Activitatea desfășurată de zilier nu conferă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate dar zilierii se pot asigura opțional.

Ce amenzi riscă angajatorii care nu respectă noua lege

Remuneraţia acordată zilierului nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate fi amendată cu 10.000 lei.

De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.

Citeşte şi: 2.500 de euro în plus la salariu pentru anumite profesii. Asistenții la domiciliu vor avea parte de o creștere salarială semnificativă în 2023

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce să pui în tocănița de cartofi noi ca să aibă un gust aparte. Va ieși o delicatesă
Capital.ro
Interzis la cadouri. Ilie Bolojan a dat lege azi, 14 aprilie. E valabilă în toată țara
Playtech.ro
Cont bancar cu doi titulari. Ce se întâmplă dacă unul dintre ei moare
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Președintele țării, asasinat la teatru. Un singur glonț a fost de ajuns
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște 2025. Meteorologii ANM au modificat prognoza meteo
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă legea în România. Închisoare de până la 5 ani pentru șoferi. Se interzice obținerea unui nou permis de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
"Atacul de Florii a depășit orice limită de decență". Emisarul lui Trump schimbă tonul cu Putin
Peste 100.000 de români vor primi pensii mai mari din luna mai 2025! Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul: „Meritau”
MediaFlux
533 de lei în plus la pensie! Cine îi primește de la stat
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren