Încă de când te bate gândul să devii părinte, începi să-ţi faci în minte strategii şi reguli de educaţie a copilului tău. Apoi, pe măsură ce copilul creşte, începi să primeşti sfaturi din stânga şi din dreapta, de la rude, prieteni, vecini etc. În dorinţa de a aplica cele mai bune reguli de educaţie pentru copilul tău, citeşti cărţi, te informezi.
Trebuie însă să ţii cont de faptul că nu toate regulile de educaţie sunt universal valabile şi că dacă ceva funcţionează la unul, nu este obligatoriu să dea rezultate şi la alt copil. Iar tu, ca părinte, trebuie să îţi cunoşti copilul atât de bine încât să ştii de fiecare dată ce „butoane” să apeşi astfel încât să reuşeşti să transformi un copil într-un adult responsabil.
„Pentru ca o pedeapsă să funcţioneze în educaţia copiilor, aceasta trebuie să fie «dureroasă»”, spunea regretatul James Lehman, terapeut comportamental cu o experienţă de peste 30 de ani în lucrul cu copiii, în special adolescenţi „rebeli”. Potrivit acestuia, părinţii au rămas „blocaţi” în chestiunea pedepselor. Şi cu cât copiii fac trăznăi mai des şi mai mari, cu atât mai mari sunt şi pedepsele. În final, părinţii sunt atât de frustraţi pentru că îşi dau seama că indiferent de pedeapsă, rezultatele au rămas aceleaşi.
Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro