Cât sunt dispuşi să plătească clienţii de pe piața de imobiliare din România. Cu cât vor să cumpere, cât vor să dea pe chirie

Prețurile de vânzare și închirere de locuințe sunt cel mai adesea reflectate în presă din perspectiva ofertanților. Iată însă și cum stau lucrurile privind din tabăra cumpărătorilor și chiriașilor.
Filip Stan
04 feb. 2022, 12:29
Cât sunt dispuşi să plătească clienţii de pe piața de imobiliare din România. Cu cât vor să cumpere, cât vor să dea pe chirie

Piaţa de imobiliare se schimbă de la lună la lună. O cercetare recent realizată în România a arătat că atât cumpărătorii, cât și chiriașii caută o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%) ori un apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) și, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%).

Când vine vorba despre preț, 29% dintre potențialii cumpărători sunt interesați să achiziționeze o locuință al cărei preț variază între 60.001 – 100.000 euro.

Dintre românii cu buget de achiziție de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesați să cumpere o locuință într-o clădire veche. 34% s-au pronunțat în favoarea achiziției unei locuințe într-o clădire nouă. Pentru 58% dintre potențialii cumpărători nu are importanță dacă imobilul este unul vechi sau nou.

45% dintre potențialii cumpărători au declarat că nu prea găsesc ce le place și locuințele disponibile nu corespund așteptărilor legate de mobilier și design.

În rândul chiriașilor, aproape 85% caută să inchirieze o locuință sub pragul de 350 euro.

În ceea ce privește vechimea imobilului, 69% dintre chiriași consideră că acest aspect „nu prea contează” pentru ei. Aproape jumătate din chiriașii care au participat la studiu s-au arătat mulțumiți de ofertele existente pe piața imobiliară – 41% spun că reușesc să descopere locuințe pe măsura așteptărilor.

Și e adevărat că oferte sunt, numai la capitolul garsoniere în București fiind disponibile peste 7.500 de unități pentru închiriat. Prețurile pornesc de la 142 de euro, garsoniere la acest preț găsindu-se la Apărătorii Patriei, la Ozana, Brâncoveanu, Valea Ialomiței, Sălaj sau Militari. Garsoniere ieftine de închiriat, la 180 de euro, se găsesc și la Obor sau Berceni.

Totuși, marea majoritate a garsonierelor sunt la 200 – 300 de euro și peste. Se observă însă că prețul acestora nu a crescut în ultima vreme.

Revenind la studiul realizat în România, pe vârste, 1 din 3 tineri (18 – 34 ani) vrea o locuință într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou). La grupa de vârstă 35 și 55 ani, doar 1 din 5 respondenți caută neapărat imobil nou. De menționat e faptul că cele mai multe apartamente de închiriat nu sunt noi.

Ce așteaptă cumpărătorii sau chiriașii de la noul apartament

În topul îmbunătățirilor existente pentru care românii ar fi dispuși să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află:

  1. centrală termică proprie (49%),
  2. obiecte sanitare moderne și de calitate (38%),
  3. instalație electrică (35%) și instalație sanitară (33%) schimbate recent,
  4. bucătărie utilată (31%).
  5. parchet, pereți nivelați și proaspăt vopsiți, ușă metalică și balcon închis (20%).

 

În afară de primele cerințe menționate, chiriașii au menționat că ar scoate mai mult din buzunar pentru obiectele sanitare moderne și bucătăria utilată.

Un procent însemnat dintre cumpărători, respectiv 67%, se îndreaptă către locuințele complet finisate, în timp ce 22% sunt dispuși să aleagă o locuință parțial finisată (la gri). Interesul românilor pentru locuințele fără finisaje (la roșu) este unul destul de scăzut, cifrele demonstrând că doar 11% dintre cumpărători ar opta pentru acest tip de locuință.

80% dintre cei care caută locuințe în clădiri noi doresc ca acestea sa fie la cheie, față de 50% dintre cei care caută mai degrabă în clădiri vechi.

  • Cumpărătorii caută locuințe nemobilate în proporție de 58%.
  • Chiriașii se orientează într-o proporție de peste 68% spre locuințe complet mobilate.

În ceea ce privește așteptările cumpărătorilor și chiriașilor referitoare la rezultatele pe care le pot obține în urma amenajării, pe primul loc se situează o mai bună folosire a spațiului disponibil, urmat de mai mult confort, personalizarea conform gusturilor proprii, mai multă lumină și noi funcționalități ale spațiului, relatează Startup Cafe, care citează studiul realizat în luna decembrie.

 

Când vine vorba de stilul viitoarei locuințe de cumpărat sau închiriat, atât chiriașii, cât și cumpărătorii nu sunt hotărâți sau nu și-au pus neapărat această problemă. Totuși, cei care au putut numi o preferință au optat în primul rând pentru stilul clasic, valabil în cazul cumpărătorilor (18%), dar și al chiriașilor (17%), indiferent de vârstă. Următoarele locuri sunt ocupate de stilurile contemporan și minimalist.

 

Diferențe apar în cazul celor care caută proprietăți de peste 100.000 euro, aceștia exprimându-și predilecția pentru stilurile contemporan și minimalist, iar mai apoi pentru cel clasic.

 

A scăzut bugetul pentru renovare sau amenajări

 

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriași și 35% dintre cumpărători, mai arată studiul de piață.

 

Doar 1 din 5 respondenți a afirmat că bugetul disponibil pentru renovare și amenajări a crescut.

În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 34 ani au la dispoziție bugete de renovare mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile.

 

  • Peste 28% dintre cumpărători au spus ca pot investi între 1.000 – 5.000 euro. 27% dintre cei care caută proprietăți de peste 100.000 euro ar fi dispuși să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare și mobilier.
  • 43% dintre chiriași au menționat că nu sunt dispuși să investească deloc în locuința pe care o vor închiria. 38% dintre chiriașii care vor, totuși, să aducă îmbunătățiri în locuința închiriată ar plăti sub 500 euro.

 

Românii preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinței sau să primească ajutor din partea rudelor și prietenilor – 73% dintre chiriași și 48% dintre cumpărători. Ar apela la echipele de meșteri independenți doar 9% dintre chiriași  respectiv 30% dintre cumpărători. Cei care preferă să apeleze la ajutor din partea profesioniștilor sunt mai degrabă cei care caută locuințe de peste 100.000 euro.

 

Și atunci când vine vorba de design, situația este una similară – 82% dintre chiriași și 79% dintre cumpărători aleg sa fie pe cont propriu sau să primească ajutor de la cei apropiați. Un specialist în design interior ar putea fi căutat de 12% dintre cumpărători și 9% dintre chiriași, cu atât mai puțin o firmă de design interior – 9% dintre cumpărători și tot 9% dintre chiriași.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Nicuşor Dan cere probe suplimentare pentru anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin