Cât sunt dispuşi să plătească clienţii de pe piața de imobiliare din România. Cu cât vor să cumpere, cât vor să dea pe chirie

Prețurile de vânzare și închirere de locuințe sunt cel mai adesea reflectate în presă din perspectiva ofertanților. Iată însă și cum stau lucrurile privind din tabăra cumpărătorilor și chiriașilor.
Filip Stan
04 feb. 2022, 12:29
Cât sunt dispuşi să plătească clienţii de pe piața de imobiliare din România. Cu cât vor să cumpere, cât vor să dea pe chirie

Piaţa de imobiliare se schimbă de la lună la lună. O cercetare recent realizată în România a arătat că atât cumpărătorii, cât și chiriașii caută o casă (peste 34%) sau un apartament cu 2 camere (32%) ori un apartament cu 3 camere (16%), garsonieră sau studio (15%) și, în final, apartament cu 4 sau mai multe camere (3%).

Când vine vorba despre preț, 29% dintre potențialii cumpărători sunt interesați să achiziționeze o locuință al cărei preț variază între 60.001 – 100.000 euro.

Dintre românii cu buget de achiziție de peste 100.000 euro, doar 8% ar fi interesați să cumpere o locuință într-o clădire veche. 34% s-au pronunțat în favoarea achiziției unei locuințe într-o clădire nouă. Pentru 58% dintre potențialii cumpărători nu are importanță dacă imobilul este unul vechi sau nou.

45% dintre potențialii cumpărători au declarat că nu prea găsesc ce le place și locuințele disponibile nu corespund așteptărilor legate de mobilier și design.

În rândul chiriașilor, aproape 85% caută să inchirieze o locuință sub pragul de 350 euro.

În ceea ce privește vechimea imobilului, 69% dintre chiriași consideră că acest aspect „nu prea contează” pentru ei. Aproape jumătate din chiriașii care au participat la studiu s-au arătat mulțumiți de ofertele existente pe piața imobiliară – 41% spun că reușesc să descopere locuințe pe măsura așteptărilor.

Și e adevărat că oferte sunt, numai la capitolul garsoniere în București fiind disponibile peste 7.500 de unități pentru închiriat. Prețurile pornesc de la 142 de euro, garsoniere la acest preț găsindu-se la Apărătorii Patriei, la Ozana, Brâncoveanu, Valea Ialomiței, Sălaj sau Militari. Garsoniere ieftine de închiriat, la 180 de euro, se găsesc și la Obor sau Berceni.

Totuși, marea majoritate a garsonierelor sunt la 200 – 300 de euro și peste. Se observă însă că prețul acestora nu a crescut în ultima vreme.

Revenind la studiul realizat în România, pe vârste, 1 din 3 tineri (18 – 34 ani) vrea o locuință într-o clădire nouă (casă nouă sau apartament în bloc nou). La grupa de vârstă 35 și 55 ani, doar 1 din 5 respondenți caută neapărat imobil nou. De menționat e faptul că cele mai multe apartamente de închiriat nu sunt noi.

Ce așteaptă cumpărătorii sau chiriașii de la noul apartament

În topul îmbunătățirilor existente pentru care românii ar fi dispuși să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află:

  1. centrală termică proprie (49%),
  2. obiecte sanitare moderne și de calitate (38%),
  3. instalație electrică (35%) și instalație sanitară (33%) schimbate recent,
  4. bucătărie utilată (31%).
  5. parchet, pereți nivelați și proaspăt vopsiți, ușă metalică și balcon închis (20%).

 

În afară de primele cerințe menționate, chiriașii au menționat că ar scoate mai mult din buzunar pentru obiectele sanitare moderne și bucătăria utilată.

Un procent însemnat dintre cumpărători, respectiv 67%, se îndreaptă către locuințele complet finisate, în timp ce 22% sunt dispuși să aleagă o locuință parțial finisată (la gri). Interesul românilor pentru locuințele fără finisaje (la roșu) este unul destul de scăzut, cifrele demonstrând că doar 11% dintre cumpărători ar opta pentru acest tip de locuință.

80% dintre cei care caută locuințe în clădiri noi doresc ca acestea sa fie la cheie, față de 50% dintre cei care caută mai degrabă în clădiri vechi.

  • Cumpărătorii caută locuințe nemobilate în proporție de 58%.
  • Chiriașii se orientează într-o proporție de peste 68% spre locuințe complet mobilate.

În ceea ce privește așteptările cumpărătorilor și chiriașilor referitoare la rezultatele pe care le pot obține în urma amenajării, pe primul loc se situează o mai bună folosire a spațiului disponibil, urmat de mai mult confort, personalizarea conform gusturilor proprii, mai multă lumină și noi funcționalități ale spațiului, relatează Startup Cafe, care citează studiul realizat în luna decembrie.

 

Când vine vorba de stilul viitoarei locuințe de cumpărat sau închiriat, atât chiriașii, cât și cumpărătorii nu sunt hotărâți sau nu și-au pus neapărat această problemă. Totuși, cei care au putut numi o preferință au optat în primul rând pentru stilul clasic, valabil în cazul cumpărătorilor (18%), dar și al chiriașilor (17%), indiferent de vârstă. Următoarele locuri sunt ocupate de stilurile contemporan și minimalist.

 

Diferențe apar în cazul celor care caută proprietăți de peste 100.000 euro, aceștia exprimându-și predilecția pentru stilurile contemporan și minimalist, iar mai apoi pentru cel clasic.

 

A scăzut bugetul pentru renovare sau amenajări

 

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriași și 35% dintre cumpărători, mai arată studiul de piață.

 

Doar 1 din 5 respondenți a afirmat că bugetul disponibil pentru renovare și amenajări a crescut.

În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18 – 34 ani au la dispoziție bugete de renovare mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile.

 

  • Peste 28% dintre cumpărători au spus ca pot investi între 1.000 – 5.000 euro. 27% dintre cei care caută proprietăți de peste 100.000 euro ar fi dispuși să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare și mobilier.
  • 43% dintre chiriași au menționat că nu sunt dispuși să investească deloc în locuința pe care o vor închiria. 38% dintre chiriașii care vor, totuși, să aducă îmbunătățiri în locuința închiriată ar plăti sub 500 euro.

 

Românii preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinței sau să primească ajutor din partea rudelor și prietenilor – 73% dintre chiriași și 48% dintre cumpărători. Ar apela la echipele de meșteri independenți doar 9% dintre chiriași  respectiv 30% dintre cumpărători. Cei care preferă să apeleze la ajutor din partea profesioniștilor sunt mai degrabă cei care caută locuințe de peste 100.000 euro.

 

Și atunci când vine vorba de design, situația este una similară – 82% dintre chiriași și 79% dintre cumpărători aleg sa fie pe cont propriu sau să primească ajutor de la cei apropiați. Un specialist în design interior ar putea fi căutat de 12% dintre cumpărători și 9% dintre chiriași, cu atât mai puțin o firmă de design interior – 9% dintre cumpărători și tot 9% dintre chiriași.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Lovitură decisivă pentru Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, Raiffeisen și CEC Bank. De acum sunt obligate să facă lucrul acesta. Toți clienții din România trebuie să știe
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni