Cât te costă să radiezi o maşină în 2024. Aceasta este întrebarea standard şi prima întrebare pe care şi-o pune fiecare dintre noi atunci când este necesar să întreprindă câte o acţiune complexă care presupune contactul cu instituţiile statului. Pentru că absolut totul costă.
În cazul de faţă, răspunsul la întrebarea Cât te costă să radiezi o maşină în 2024 este Nimic. Scoaterea unei maşini din evidențele autorităților de profil nu are costuri asociate, nu presupune plata niciunei taxe. Ceea ce costă sunt drumurile la Direcția de Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) şi fotocopierea actelor din dosarul de radiere.
Nici cererea de emitere a certificatului fiscal, nici cererea de emitere a certificatului de radiere nu costă nimic, potrivit wall-street.ro
Radierea unei mașini trebuie solicitată în termen de 30 de zile de la vânzare/furt/predarea în scopul dezmembrării sau casării.
Citeste si Cod Rutier 2025. Noile reguli menite să reducă numărul de şoferi vitezomani
Atunci când decizi să începi rocedura de ştergere a autoturismului din evidenţele autorităţilor de profil, trebuie să te prezinţi la DGCPI cu o serie de documente:
În cazul mașinilor cu numere vechi, înmatriculate înainte de 1 iulie 1993, procedura de radiere este mai simplă. Este necesară doar completarea unei declarații pe propria răspundere în care să se menţioneze că autoturismul a fost dezmembrat sau, după caz, retras din circulație.
Dacă mașina este radiată din circulație, dar nu este casată, proprietarul trebuie să facă dovada că are un spaţiu în care să păstreze mașina, cum ar fi un garaj. Deci, va fi necesar un act de proprietate, contract de comodat sau contract de închiriere al acestui spaţiu care găzduieşte maşina care nu mai circulă.