Cât te costă să renovezi un apartament cu 3 camere? Cei care vor să își renoveze apartamentul au tot mai multe dificultăți în a găsi meseriașii potriviți. Oamenii care au pregătire în domeniu sunt tot mai greu de găsit, iar cei care sunt cer sume uriașe. Clienții ajung să fie prinși la mijloc între firme clandestine și câțiva meseriași bine cotați, care au o disponibilitate redusă.
Cererea tot mai mare pentru lucrările de construcții și amenajări interioare, suprapusă cu inflația ridicată au făcut astfel încât meseriașii să fie cei mai vânați angajați de pe piață.
„Cei care sunt foarte buni – în primul rând nu sunt ieftini. Dacă clientul caută ieftin, e foarte greu să găsească şi ieftin, şi bun. La un apartament care trebuie renovat de la zero, în jur de 80-100 de metri pătraţi – manopera te costă 10.000-15.000 de euro, şi materialele de construcţie cam la fel.”, a explicat Natalia Berezovskaia, arhitect de interior.
Chiar și lucrările mai mici sunt cu mult mai costisitoare comparativ cu anii anteriori. Dacă ne propunem să renovă m, de exemplu, un apartament cu trei camere, doar schimbarea gresei și a faianței ne va costa între 60 de lei și 80 de lei pe metrul pătrat. Pentru schimbarea parchetului va trebui să scoatem din buzunar între 15 lei și 25 de lei pe metrul pătrat. Dacă avem nevoie să modificăm o instalație electrică, iar acest lucru presupune spargerea unui perete, atunci acest lucru ne-ar putea costa chiar și 600 de lei. Comparativ cu anul trecut, putem remarca o creștere a prețurilor de aproximativ 10%. Iar scumpirile au fost înregistrate și în cazul materialelor de construcții. Procentul este unul semnificativ care variază între 15 și 20%.
„În realitate întotdeauna apar probleme. Întotdeauna descoperă probleme care trebuie executate suplimentar, iar ceea ce au pus ei, iniţial, ca şi timp de execuţie, în 80-90% din cazuri nu se respectă.” a declarat Mihai Cristian, expert tehnic.
De asemenea, cei care doresc să își renoveze apartamentul se mai izbesc de o problemă, respectiv faptul că există foarte mulți muncitori care pretind că au experință, deși nu este cazul. În marea majoritate a cazurilor, lucrările realizate de aceștia au extrem de multe defecte.
„Au lucrat pe şantier ca şi salahori, după care au venit şi se dau drept lucrători cu experienţă. Ca să refaci o lucrare după un astfel de meseriaş sau după o astfel de echipă este mult mai costistitor decât de a lucra cu o echipă calificată, dar mai scumpă.”, Mihai Cristian, expert tehnic.