Cât timp durează imunitatea după Covid-19? Mai multe studii realizate de la începutul pandemiei au încercat să lămurească una dintre cele mai mari dileme pe care le-a generat noul coronavirus, și anume cât timp este protejată o persoană care a trecut prin boală față de o nouă infectare.
Un nou studiu, realizat de cercetătorii britanici, arată că aproape toate persoanele care și-au revenit după COVID-19 au avut un nivel de anticorpi destul de important pentru o perioadă de cel puțin șase luni, care i-au protejat de o nouă infectare.
”Vasta majoritate a persoanelor prezintă un nivel detectabil de anticorpi timp de cel puţin şase luni de zile de la infectarea cu noul coronavirus. În pofida faptului că nu putem fi siguri de o legătură cu imunitatea, rezultatele sugerează că oamenii ar putea să fie protejaţi de o nouă infectare timp de cel puţin şase luni în urma unei infecţii naturale”, a spus Naomi Allen, cercetător-şef la UK Biobank, citată de Reuters.
Cât timp durează imunitatea după Covid-19? După șase luni de la momentul îmbolnăvirii, 88% dintre persoanele care au luat parte la studiu au prezentat anticorpi specifici, în timp procentajul celor care aveau anticorpi la trei luni de la infectare era de 99%.
Cât durează imunitatea după infectarea cu Covid-19. Datele oficiale sunt uluitoare!
Vestea este însă doar parțial îmbucurătoare, în condițiile în care un alt studiu britanic recent a arătat un fapt îngrijorător, și anume că persoanele care au avut COVID-19 și prezintă anticorpi pot în schimb să poarte și să răspândească virusul, chiar dacă nu se îmbolnăvesc. Acest din urmă studiu a fost realizat pe un număr de peste 6600 de persoane, în principal cadre medicale care au trecut prin infecția COVID-19.
Cât timp durează imunitatea? Valeriu Gheorghiţă: Imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an, conform estimărilor şi datelor existente în acest moment, iar anticorpii încep să apară la 14 zile de la administrarea primei doze de ser, în cazul vaccinului bazat pe tehnologia ARN mesager, dar beneficiile ”nu sunt masive” după doar o doză.
„Avem date deja la circa şase luni (…) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Medicul a precizat că anticorpii încep să apară la aproximativ 14 zile de la prima doză în cazul vaccinului produs pe Pfizer şi Moderna şi la trei săptămâni în cazul serului livrat de AstraZeneca, însă beneficiile „nu sunt masive” după doar o doză.
După administrarea rapelului, răspunsul imunitar apare la 10 zile în cazul serurilor de la Pfizer şi Moderna şi 2 săptămâni pentru vaccinul produs de AstraZeneca.