Cât timp rezistă ouăle de țară în frigider. Majoritatea românilor preferă să cumpere ouă de țară, de la găini crescute în curte deoarece gustul și calitatea lor sunt diferite față de cele din comerț.
De regulă, prospețimea ouălor nu este condiționată doar de vechimea acestora, ci și de modul de păstrare. Ouăle care nu sunt păstrate corespunzător sau care sunt vechi pot provoca probleme grave în organism.
Pentru a preveni alterarea lor, acestea trebuie să fie ferite de razele soarelui și să stea la o temperatură cât mai scăzută.
În general, ouăle de țară dacă sunt ținute la o temperatură de 4 grade Celsius, pot fi păstrate între 10 și 20 de zile, cu condiția ca temperatura să fie constantă, iar umiditatea să nu fie mai mare de 85%.
Totodată, atunci când cumperi ouă, fie de la cineva de la țară, fie din supermarket, este foarte important să te asiguri că nu sunt sparte pentru că ele pot fi contaminate.
A mai rămas foarte puțin până la Paște, iar românii se pregătesc intens pentru această sărbătoare. Ouăle colorate completează tabloul mesei perfecte în familie, spre bucuria celor mici și celor mari.
Gospodinele au început deja să își facă toate cumpărăturile necesare pentru bucatele tradiționale care își fac loc pe mesele românilor. Ouăle colorate completează tabloul mesei perfecte în familie, spre bucuria celor mici și celor mari.
Nu toată lumea are însă timp să facă aceste pregătiri, așadar supermaketurile au adus pe rafturi o parte dintre bunătățile care fac deliciul oamenilor în această perioadă. Putem găsi, așadar, chiar și ouă deja colorate, însă specialiștii avertizează că acestea nu sunt chiar sigure pentru sănătatea noastră.
Pentru ca ouăle să strălucească și să fie atât de puternic colorate, sunt folosite fel de fel de substanțe chimice și coloranți alimentari. Cele mai multe dintre acestea nu sunt toxice, deoarece trebuie să îndeplinească regulile de siguranță ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Pentru a putea fi folosite, acestea trebuie să fie aprobate drep coloranți alimentari sau agenți de glazurare. Trebuie să menționăm că există totuși o serie de substanțe care au stârnit controverse, tocmai pentru că ne pot pune în pericol sănătatea și cu toate acestea nu sunt încă interzise.
Unul dintre acești coloranți este cel de culoare galbenă, numit chinolină, care este deja interzis în occident. Pe lângă acesta, pe lista substanțelor periculoase se numără și coloranții numiți azoici, pe care specialiștii îi suspectează ca fiind cancerigeni. Mai mult de atât, conform acestora acestea ar mai putea provoca reacții pseudoalergice. În 2007 a fost realizat un studiu britanic care a reliefat faptul că poate exista o asociere între anumiți coloranți azoici și hiperactivitate la copii. Cu toate că nu au fost găsite dovezi concrete care să demonstreze acest lucru, începând cu anul 2010 producătorii au fost nevoiți să pună anunțul „Poate afecta activitatea și atenția copiilor”, pe produsele care conțin acești coloranți.
Atât colorantul galben de chinolină, cât și cei azoici s-au dovedit a fi extrem de rezistenți și cu o luminozitate specială, motiv pentru care sunt extrem de frecvent folosiți în vopsirea industrială a ouălor. Dacă vă doriți să evitați acești coloranți este necesar să citiți cu foarte mare atenție ingredientele înscrise pe ambalaj. Aici, veți regăsi coloranții alimentari enumerați ca aditivi. Trebuie să acordați o mare atenție, în special la: galben de chinolină (E104), tartrazina (E102), galben portocaliu S (E110), azorubină (E122), roșu ponceau (E124 A), roșu allura AC (E129).
Citește și Cea mai scumpă masă de Paște din ultimii 30 de ani. Carnea de miel și ouăle, mai scumpe cu 30%