Toba este deliciul de care toți se bucură în perioada de iarnă, însă nu toți știu cum să o și păstreze mai mult timp. Este bine de știut că există unele metode de conservare foarte eficiente, ce reușesc să țină mucegaiul departe de tobă.
Citește și: Tobă de casă ca-n Moldova și Ardeal. Care este diferența dintre cele două preparate
Toba este o compoziție de bucăți de carne învelită într-un lichid care, când este răcit, se transformă în jeleu. La început, pentru acest preparat s-a folosit doar carne de pasăre. În timp însă, rețeta s-a diversificat, iar azi găsim și tobe din carne de porc. Lichidul ce se transformă în jeleu și încheagă compoziția are un rol important și în gustul preparatului, având în compoziție diverse condimente. Consistența acestei gelatine împiedică stricarea tobei, ținând la distanță, de asemenea, bacteriile.
Recomandarea specialiștilor este ca toba să fie păstrată la frigider pentru a-i prelungi durata de valabilitate. Dacă nu ai posibilitatea de a ține toba la rece, poți să optezi pentru a o depozita într-un spațiu cu temperaturi foarte scăzute. Trebuie precizat, totuși, că toba nu se ține în frigider în forma în care se prezintă. Pentru a nu se strica rapid, este bine să fie învelită într-un șervet gros de hârtie. Astfel, umiditatea va fi ținută la distanță și preparatul nu va prezenta urme de mucegai.
În funcție de starea în care se află, perioada în care toba este ținută la frigider variază. Dacă aceasta a fost tăiată, poate fi păstrată la temperaturi scăzute timp de aproximativ o săptămână, respectiv șapte zile. Poți folosi și alte trucuri pentru a păstra toba intactă mai mult timp. Taie toba felii, pune-o în pungi vidate și congeleaz-o. Dacă vei proceda astfel, o vei putea păstra în condiție perfectă timp de câteva luni. O poți consuma chiar și după sărbătorile de iarnă, iar punga vidată va conseva și aromele preparatului.
În România, toba este alcătuită, în general, din sos condimentat transformat în jeleu și bucăți de carne de porc. În alte țări însă, același preparat poate să conțină și alte alimente, cum ar fi ouă sau legume, în funcție de preferințe.