Șunca afumată este un ingredient esențial pe masa de Crăciun, adăugând o aromă deosebită ospățului. În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, gospodarii din toată țara aprind focul în afumători pentru a pregăti această delicatesă, iar acest proces are loc de câteva ori pentru a asigura că slănina capătă acea aromă specifică, inconfundabilă.
Slănina afumată este un element de bază în meniul de Crăciun, iar în acest an, mulți români se pregătesc intens pentru sărbători de poveste. De pe masa de Crăciun nu va lipsi șunca afumată.
Slănina afumată este un preparat specific Transilvaniei și, chiar dacă este cunoscută sub diverse denumiri, această delicatesă se poate prepara acasă cu puțină răbdare și pricepere. În Ardeal, slănina afumată se consumă adesea cu praz, ceapă și brânză, fiind un adevărat festin pentru cei care apreciază gusturile tradiționale. Rețeta simplă și eficientă include ingrediente precum slănina, zeama de varză, sare, usturoi, piper și foi de dafin.
Ingrediente necesare:
șuncă
zeamă de varză
sare
4-5 căței de usturoi
piper boabe
3-4 foi de dafin
Începe prin a fierbe zeama de varză împreună cu foile de dafin, usturoiul zdrobit și câteva boabe de piper. După ce amestecul se răcește, toarnă-l peste slănină într-un borcan. După șapte zile, scoate șunca, repetă procedura cu o nouă zeamă de varză și condimente și las-o să se marineze încă șapte zile.
După două săptămâni, scoate șunca din saramură, fierbe-o în zeama de varză, șterge-o bine de apă, freac-o cu sare și usturoi, apoi las-o la uscat într-un loc răcoros. După 4-5 ore sau când se usucă ușor, pune șunca la afumat, la rece pentru două zile, folosind rumeguș de fag. Este important ca temperatura în afumătoare să nu depășească 30 de grade Celsius.