Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Specialiștii în alimentație recomandă depozitarea în congelator a legumelor și a fructelor timp de maximum un an de zile. Totuși, fructele de pădure pot fi menținute într-o stare perfectă chiar și doi ani de zile. În cazul unor legume, precum mazărea, fasolea verde și varza de Bruxelles, perioada de congelare recomandată este de opt – 12 luni. Atenție la nuci și semințe, pentru că rezistă în cele mai bune condiții doar trei luni de zile. Sucul de fructe și de legume rezistă șase luni la congelator.
În cazul lactatelor, termenul recomandat pentru depozitarea în congelator este și mai scurt. Cașcavalul și brânza trebuie consumate în maximum șase luni de zile. Margarina trebuie ținută la temperaturi sub zero grade maximum 12 luni, iar untul nouă luni. Ouăle crude, fără coajă, pot fi congelate pentru maximum o lună, iar iaurtul două luni. Maximum două luni de zile se recomandă depozitarea înghețatei, iar laptele, între trei și șase luni de zile își păstrează proprietățile.
Cele mai des congelate produse alimentare sunt cele din carne. Carnea de porc, cea de pui și de curcan rezistă la sub zero grade până la 12 luni. Dacă produsele din carne sunt tăiate bucăți, se recomandă depozitarea lor la congelator timp de maximum nouă luni. Experții recomandă depozitarea mezelurilor timp de trei-patru luni. Toate produsele din pește au un termen de 12 luni, iar scoicile, peștele afumat și crustaceele, de două luni. Peștele gras are termen trei luni, iar creveții, peștele gătit și calamarul de maximum șase luni. Crabul are termen de zece luni, iar homarul de 12 luni.
Aluatul necopt poate fi păstrat până la patru luni de zile în congelator, fără să-și piardă proprietățile. Aluatul de pâine își pierde proprietățile după doar o lună de zile, dar cel pentru biscuiți sau plăcite poate fi ținut până la trei-patru luni. Plăcintele, tartele de fructe coapte și brioșele pot fi depozitate până la opt – 12 luni.
Există și alimente care nu trebuie congelate, pentru că-și pierd imediat proprietățile, dacă sunt ținute la temperaturi extreme.
Printre acestea se numără ouăle fierte, ouăle în coajă, conservele, cerealele, orezul, pastele nefierte, salata verde, băuturile acidulate, berea, budinca, salatele gata pregătite, dressingurile pentru salate, maioneza, pepenele, merele și cremele pentru prăjituri.
Atenție, lichidele nu trebuie introduse în congelator în ambalaje de sticlă. Lichidele se expandează la rece, iar sticla se poate sparge.