Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Termenul de valabilitate pentru carne, legume, fructe, lactate și produsele de panificație

Depozitarea în congelator prelungește durata de viață a alimentelor. Totuși, carnea, lactatele, fructele și legumele nu trebuie ținute pentru o perioadă nedeterminată la temperaturi sub zero grade. 
Filip Stan
05 iun. 2022, 13:30
Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Termenul de valabilitate pentru carne, legume, fructe, lactate și produsele de panificație

Cât timp trebuie păstrate alimentele în congelator. Specialiștii în alimentație recomandă depozitarea în congelator a legumelor și a fructelor timp de maximum un an de zile. Totuși, fructele de pădure pot fi menținute într-o stare perfectă chiar și doi ani de zile. În cazul unor legume, precum mazărea, fasolea verde și varza de Bruxelles, perioada de congelare recomandată este de opt – 12 luni. Atenție la nuci și semințe, pentru că rezistă în cele mai bune condiții doar trei luni de zile. Sucul de fructe și de legume rezistă șase luni la congelator.

În cazul lactatelor, termenul recomandat pentru depozitarea în congelator este și mai scurt. Cașcavalul și brânza trebuie consumate în maximum șase luni de zile. Margarina trebuie ținută la temperaturi sub zero grade maximum 12 luni, iar untul nouă luni. Ouăle crude, fără coajă, pot fi congelate pentru maximum o lună, iar iaurtul două luni. Maximum două luni de zile se recomandă depozitarea înghețatei, iar laptele, între trei și șase luni de zile își păstrează proprietățile.

Cât timp trebuie păstrată carnea la congelator

Cele mai des congelate produse alimentare sunt cele din carne. Carnea de porc, cea de pui și de curcan rezistă la sub zero grade până la 12 luni. Dacă produsele din carne sunt tăiate bucăți, se recomandă depozitarea lor la congelator timp de maximum nouă luni. Experții recomandă depozitarea mezelurilor timp de trei-patru luni. Toate produsele din pește au un termen de 12 luni, iar scoicile, peștele afumat și crustaceele, de două luni. Peștele gras are termen trei luni, iar creveții, peștele gătit și calamarul de maximum șase luni. Crabul are termen de zece luni, iar homarul de 12 luni.

Aluatul necopt poate fi păstrat până la patru luni de zile în congelator, fără să-și piardă proprietățile. Aluatul de pâine își pierde proprietățile după doar o lună de zile, dar cel pentru biscuiți sau plăcite poate fi ținut până la trei-patru luni. Plăcintele, tartele de fructe coapte și brioșele pot fi depozitate până la opt – 12 luni.

Ce alimente nu trebuie depozitate la congelator

Există și alimente care nu trebuie congelate, pentru că-și pierd imediat proprietățile, dacă sunt ținute la temperaturi extreme.

Printre acestea se numără ouăle fierte, ouăle în coajă, conservele, cerealele, orezul, pastele nefierte, salata verde, băuturile acidulate, berea, budinca, salatele gata pregătite, dressingurile pentru salate, maioneza, pepenele, merele și cremele pentru prăjituri.

Atenție, lichidele nu trebuie introduse în congelator în ambalaje de sticlă. Lichidele se expandează la rece, iar sticla se poate sparge.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ridicarea ștergătoarelor în parcare se lasă cu dosar penal. Când gestul de răzbunare aparent banal devine infracțiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării