Cât trebuie să dormi în funcţie de vârstă şi ce boli cauzează lipsa somnului

Importantă odihnei pentru sănătatea noastră este cunoscută de toată lumea. Știm cu toţii că trebuie să ne odihnim pentru a putea fi eficienţi şi pentru a ne putea duce sarcinile la bun sfârşit fără niciun fel de problema.
Iulian Tudor
14 sept. 2018, 11:30
Cât trebuie să dormi în funcţie de vârstă şi ce boli cauzează lipsa somnului

Importantă odihnei pentru sănătatea noastră este cunoscută de toată lumea, scrie virale.ro. Știm cu toţii că trebuie să ne odihnim pentru a putea fi eficienţi şi pentru a ne putea duce sarcinile la bun sfârşit fără niciun fel de problema.

Citeşte şi Femeia din Craiova care şi-a ucis copilul în somn, eliberată dintr-o greşeală de procedură

Somnul este şi mai important pentru persoanele care suferă de afecţiuni cronice. Un lucru pe care ar trebui să-l ştim este numărul de ore de odihnă recomandat. Este important să înţelegem că nu există o recomandare standard întrucât odihnă trebuie adaptată la organismul fiecăruia.

Totuşi, specialiştii spun că atunci când cuantificăm orele de somn, trebuie să luăm în considerare şi puiul de somn din timpul zilei, chiar dacă este de numai 30 de minute.

Ceea ce este general valabil atunci când discutăm despre odihnă este că lipsa somnului cauzează grav sănătăţii şi, astfel, pot apărea diabetul, boli de inima, cancer şi aşa maideparte.

Cât trebuie să dormi?

Necesarul de ore de somn variază în funcție de vârstă, iar ultimele recomandări stabilesc durata optimă diferențiind mai bine între mai multe grupe de vârstă.

Recomandările privind necesarul de somn au fost elaborate și publicate de National Sleep Foundation în urma analizei sistematice a studiilor științifice existente și consultărilor cu medici și specialiști din mai multe domenii.

Astfel, durata recomandată de somn pentru copii a fost diferențiată pe șase categorii de vârstă:

nou-născuți (vârstă de la 0 la 3 luni) durata recomandată de somn a fost restrânsă între 14 și 17 ore, anterior era între 12 și 18 ore

sugari (între 4 și 11 luni) intervalul de somn recomandat este de 12 – 15 ore, anterior între 14 și 15 ore

copii mici (1 – 2 ani) durată de somn recomandată între 11 și 14 ore, anterior 12-14 ore
preșcolari (de la 3 la 5 ani) între 10 și 13 ore de somn pe zi, anterior între 11 și 13

copii școlari (între 6 și 13 ani) necesarul recomandat este de 9 – 11 ore, anterior 10-11 ore

adolescenți (vârstă între 14 și 17 ani) durată de somn recomandată între 8 și 10 ore, anterior 8,5 – 9,5 ore

În cazul adulților, noul ghid introduce două categorii noi: tineri și vârstnici. Pentru tineri (18 – 25 ani) se recomandă între 7 și 9 ore de somn, adulții (26 – 64 ani) între 7 și 9 ore de somn pe zi, iar pentru persoanele trecute de 65 de ani sunt considerate suficiente 7-8 ore de somn.

Chiar dacă recomandările actuale pentru tineri și adulți sunt identice în valori absolute, distincția între aceste două categorii ar putea orienta cercetările viitoare, în special în privința studenților.

Este foarte important să deprindem obiceiuri sănătoase care să ne permită să ne odihnim. Mai jos va prezentăm câteva motive pentru care trebuie să acordaţi o foarte mare atenţie obiceiurilor voastre legate de somn:

Depresia. Persoanele care suferă de depresie fie dorm foarte mult, fie se lupta cu insomnia. Somnul în exces sau somnul insuficient amplifică depresia.

Durerile de cap. Lipsa de somn cauzeaz apariţia durerilor de cap şi blochează neurotransmitatorii cum ar fi serotonină – hormonul fericirii – să ajungă la creier.

Diabetul. Dormitul în exces favorizează diabetul de tip 2 întrucât reduce capacitatea corpului de a procesa glucoză.

Dureri de spate. Dormitul în exces este echivalent cu lipsa de mişcare şi inactivitate care cauzează dureri de spate, dureri ale articulaţiilor şi rigiditatea muşchilor.

Obezitate. Dormitul în exces încetineşte metabolismul care, în loc să utilizeze energia, o va stoca sub formă de grăsime.

Boli ale inimii. În urmă câtorva studii de specialitate s-a constatat că persoanele care dormeau aproximativ 11 ore pe noapte au dezvoltat un risc mai mare de boli ale inimii faţă de persoanele care dormeau 8 ore.

Dormiţi în general prea mult?
Iată ceea ce trebuie să faceţi pentru a scapă de acest obicei nesănătos…

Stabiliţi un program de somn şi respectaţi-l. În funcţie de stilul vostru de viaţă, stabiliţi–va propriul program de somn. În plus, se recomandă să nu aveţi niciun dispozitiv aprins pe lângă voi. Faceţi yoga şi meditaţi.

Duș. Faceţi un dus rece de fiecare dată când va este somn. Va veţi trezi imediat.

Faceţi sport dimineaţă. Dacă vreţi să va începeţi ziua cu un tonus activ şi plin de energie, faceţi mişcare dimineaţă când va treziţi.

Beţi apă. Pentru o bună hidratare, beţi un pahar de apă călduţă în fiecare dimineaţă imediat ce va treziţi. Dacă vi se face somn în timpul zilei, beţi un pahar de apă.

Menţineţi–va motivaţi. Găsiţi–va o activitate care să va capteze interesul şi să va ţină trezi. Nu va culcaţi că să scăpaţi de plictiseală sau de viaţă în general

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Orașul important care s-a umplut de șobolani: „Când mergi pe străzi, sub picioarele tale, sistemul de canalizare e infestat cu ei”
Capital.ro
Călin Georgescu s-a răzgândit. A făcut anunțul în direct la TV: Nu doresc altceva
Playtech.ro
Planta care alungă rapid șoarecii și șobolanii. Mulți români o au în casă, dar puțini știu cât de eficientă este
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Ritualul bizar ce provoacă indignare: Preoți și copii în centrul unei controverse virale. „Asta e România reală, nu cea din bulele unora”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Greșeala de la bancomat care te lasă fără bani. Ai două soluții
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cutremurător! Medicul care ar fi operat-o pe Liuba, tânăra moartă în Chișinău, nu ar fi avut licență: „Un preţ plătit pentru o eroare a cuiva”
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Elena Udrea e în lacrimi. Imagini sfâșietoare cu fetița sa Eva Maria. I-au rupt inima de dor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
Poți afla ACUM când vei ieși la PENSIE. Ce poți face dacă vrei să te pensionezi MAI REPEDE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mihai Mălaimare: când Arta se întâlnește cu Conspirația. Și cu constipația.