Cu toate că suntem la jumătatea celui mai greu post din an, târgurile culinare din Capitală vin cu cele mai spectaculoase preparate, iar românii sunt fanii mâncării gătite. Totuși, și cei care țin postul Paștelui au delicatese din care se pot delecta, precum sarmale de post, pilaf sau fasole. Ispitele de dulce sunt la tot pasul, târgul fiind plin de borș de pește, fripturi la grătar în stil american și faimosul ciolan. Bucureștenii care au ieșit din case pentru a savura preparate delicioase au putut alege dintr-o gamă extrem de variată.
Citește și: Sorin Bontea „a scăpat” secretul. Rețeta de sarmale perfecte ca la Masterchef, ideală pentru Crăciun
Cei care au vrut să se delecteze cu o porție de sarmale, chiar dacă de post, au trebuit să scoată din buzunar 25 de lei, pentru preparatul pe bază de ciuperci și orez. Și celelalte preparate de post au fost la mare căutare, iar vizitatorii se gândesc deja la weekend-ul viitor când urmează să fie dezlegare la pește. Vânzătorii au pregătit deja o rețetă tradițional dobrogeană, care le-a lăsat stârnit tuturor interesul.
„Cu zeamă de varză, apă expres pentru borş de peşte. Avem un puţ doar de ciorbă de peşte şi zarzavat mult, cât ţine.”, a povestit un comerciant.
Cine vrea să își bucure papilele cu un borș de pește trebuie să plătească 20 de lei pentru o porție. Mai ieftini sunt crapul şi păstrăvul pe grătar 15 lei. Cei care nu țin postul Paștelui au avut o mulțime de variante din care au putut alege.
„Am cumpărat sarmale şi ciolan!”, a povestit una dintre vizitatoarele de la târg.
Cele mai mari cozi s-au format pentru un grătar chiar ca în filmele americane.
„Căldura vine direct de aici. Este un pat deja pe care punem lemne şi dă acea aromă afumată, uşor afumată. O zi de gătit poate să dureze şi 20 de ore. Cu cât e mai mare bucata, cu atât durează mai mult.”, a povestit unul dintre vânzători.
Mâncarea gătită este pe primul loc în preferințele românilor, mai ales în perioadele de post. Totodată, în topul preferințelor apar și salatele de crudități și de fructe. Indiferent dacă ținem post sau nu, nutriționiștii recomandă să avem un regim echilibrat și cumpătat, cu pauze de 3-5 ore între mese, astfel încât organismul să poate digera corect preparatele. De asemenea, imediat după încheierea postului trebuie să avem grijă să nu ne suprasolicităm sistemul digestiv consumând mâncăruri în cantități mari.
Citește și: Sarmale de post mănăstirești. Rețeta tradițională a fost dezvăluită de gospodine