Din 2024 vom plăti cu aproape 14% mai mult impozit pentru casă, maşină şi teren. Nu doar acestea se vor scumpi, ci și unele alimente. Despre toate aceste majorări, specialiștii spun că sunt consecința inflației mari din 2022. Schimbările în ceea ce privește nivelul de trai se vor resimți încă mult timp de acum înainte.
De la 1 ianuarie 2024, toate taxele și impozitele către stat vor creşte cu 13,8%. Autorităţile locale din toată ţara au indexat taxele şi impozitele cu rata inflaţiei din 2022, iar ca urmare ne vom confrunta cu cea mai mare scumpire a dărilor către stat din ultimii ani.
Potrivit estimărilor economiștilor, pentru o garsonieră, impozitulva creşte de la 144 de lei pe an, la 180 de lei. În cazul unui apartament cu două camere, taxele vor ajunge la peste 240 de lei, iar pentru unul cu 3 camere, românii vor da mai bine de 350 de lei pe an. Dacă, însă, aveţi o locuinţă mare, ca de exemplu un apartament cu 4 camere, atunci impozitul pe an va depăşi 500 de lei.
Bucureștenii susțin că vor ca statul să le alinieze veniturile cu taxele cerute. Doar așa vor putea suporta scumpirile din ultima perioadă. Alții sunt de părere că este mai bine să nu aibă o casă pe numele lor, astfel nu au de ce să plătească impozit.
Cheltuielile vor fi mai mari şi în cazul maşinilor, din cauză că impozitul va creşte în funcţie de puterea motorului. Pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1.600 de centimetri cubi, de anul viitor, impozitul se majorează cu 24 de lei. În cazul unei mașini cu o capacitate a motorului de 2.000 cm cubi, majorarea impozitului nu va fi resimțită atât de tare dacă taxa este plătită în primele trei luni ale anului, ba chiar primiți și o bonificație de 10%. Scumpirea, în acest caz, va fi de doar 5 lei, iar suma totală va fi de 216 lei pe an. Dacă, însă, taxa este achitată după 31 martie, impozitul va ajunge la 240 de lei.
Andreea Milea, reporter Observator: Dacă aveţi o maşină cu o capacitate cilindrică de 2.000 cm cubi majorarea impozitului aproape că nu se va simţi dacă achitaţi taxa în primele 3 luni ale anului, atunci când primiţi o bonificaţie de 10%. Asta inseamnă că veţi plăti in plus doar 5lei, adică 216 lei pentru un an intreg. În caz contrar, dacă achitaţi taxa după 31 martie veţi plăti un impozit majorat de 240 de lei pe an pe aceeaşi maşină.
Citrește și: Categoriile de pensii impozitate de la 1 ianuarie și cât ia statul din ele