În timp ce Uniunea Europeană a încheiat șase acorduri cu laboratoare pentru a rezerva sute de milioane de doze de vaccinuri potențiale, ea nu a dezvăluit nicio sumă estimată și nici condițiile comerciale.
„Există probleme de concurență, nu ar fi o idee bună publicarea acestor informații până când nu vor fi finalizate toate contractele”, a spus Sue Middleton, președintele secției de vaccinuri a Federației Europene a industriei farmaceutice.
„Înțeleg (…) că prețurile sunt cuprinse între cinci și cincisprezece euro pe doză. Cred că este un preț rezonabil pentru un vaccin”, a continuat ea, în timpul unei audieri a Parlamentului European.
Deocamdată, au fost semnate doar două dintre contractele de achiziție în avans încheiate de Comisia Europeană, cu compania suedezo-britanică AstraZeneca, precum și cu franco-britanica Sanofi-GSK, pentru 300 de milioane de doze în ambele cazuri.
Dacă Statele Unite au anunțat în iulie că plătesc 1,95 miliarde de dolari pentru 100 de milioane de doze ale potențialului vaccin Biontech / Pfizer, Bruxelles nu a publicat nicio sumă și, potrivit laboratoarelor, prețul pe doză nu este fixat în mod definitiv.
„Suntem încă în prima sau a doua fază de dezvoltare”, iar „o estimare bună” a costului de producție poate fi stabilită spre sfârșitul anului, a explicat Thomas Triomphe, vicepreședinte executiv al Sanofi, audiat și el marți videoconferință de către eurodeputați. „Am asigurat că prețul va fi corect și accesibil, același preț moderat pentru țările cu venituri ridicate și chiar mai mic pentru economiile în curs de dezvoltare”, a insistat el, asigurând că negocierile cu Bruxelles-ul au urmat reguli de achiziții publice „normale”.
„Suntem conștienți că sunt bani publici. Dar dacă la sfârșitul studiilor clinice eșuăm, vom primi doar banii care acoperă procesul și costurile de producție suportate”, a adăugat Jean Stéphenne, președintele Consiliului de supraveghere al CureVac.