Câtă apă trebuie să bei în zilele caniculare. De regulă, în zilele caniculare, oamenii au tendința de a consuma foarte multă apă, însă specialiștii atrag atenția că acest obicei nu este unul benefic pentru sănătate și că trebuie să fie făcut în funcție de vârsta fiecăruia.
Citește și Care este cea mai hidratantă băutură pe timp de caniculă. Spre surprinderea multora, nu este apa
Apa și consumul acesteia este foarte importantă pentru sănătate și pentru buna funcționare a organelor, iar dincolo de acest lucru, hidratarea este esențială în această perioadă a anului, în care temperaturile din termometre pun în pericol viața și sănătatea oamenilor.
Deși lumea știe că trebuie să se hidrateze, puțini știu că trebuie să adapteze cantitatea de apă în funcție de vârsta pe care o au.
Medicii spun că deshidratarea are efecte foarte grave în organism, iar în momentul în care acesta se instalează în corp organele nu reușesc să funcționeze corespunzător, motiv pentru care trebuie să te asiguri că la sfârșitul zilei ai consumat cel puțin 1,5 litri de apă, indiferent de momentul anului sau temperaturile de afară.
Mai mult, pe timp de caniculă, oamenii nu trebuie să ezite să bea și mai multă apă de atât.
De exemplu, un copil cu vârsta cuprinsă între 4 și 13 ani trebuie să consume minim 1 litru de apă pe zi, iar cantitatea ideală este de 1,2 litri de apă. Specialiștii subliniază că cantitatea de apă crește pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă.
Astfel, dacă un adult trebuie să bea 1,5 litri de apă, atunci o persoană cu vârsta de peste 60 de ani trebuie să consume cel puțin 1,7 litri de apă, deoarece nevoia de hidratare este mai mare.
Apa este vitală și este un bun aliat în lupta împotriva kilogramelor în plus. Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă consumul de apă în timpul mesei pentru că va crea senzația de sațietate și astfel vei consuma cantități mult mai mici de mâncare.
”Dacă vreți să mâncați mai puțin și să vă săturați mai repede, beți apă în timpul mesei. Afirmația conform căreia apa băută în timpul mesei ar dilua sucurile digestive, este aberantă și fără suport științific.
Stomacul nu are rol de digestie, la nivelul lui se secretă suc gastric cu pH acid care sterilizează alimentele. Deci rolul lui este să omoare eventualii agenți patogeni (are acid clorhidric!!) introduși în stomac odată cu mâncarea”, a spus Mihaela Bilic pe Facebook.