Probabil ca deja stii importanta pe care apa o joaca in buna functionare a corpului si a psihicului nostru. Specialistii ne indica faptul ca apa este singurul lucru de care corpul nostru are cu adevarat nevoie ca sa continue sa traiasca. Toate organele interne au nevoie de apa, la fel si sangele ca sa se improspateze iar corpul emotional se hraneste la randul lui cu apa. Paradoxal, atunci cand nu ai suficienta apa in organism, simti nu doar simptomele specifice setei dar si emotii negative pe care sub nici o forma nu te-ai fi gandit sa le asociezi cu lipsa apei: iritare, tristete inexplicabila, furie, anxietate.
Asadar, cel mai important sfat pentru mentinerea sanatatii tale si a intregii tale familii este acesta: bea apa!
Cata apa totusi? Specialistii nu renunta la indicatia de a consuma minim 8 pahare de apa pe zi. De care apa? Preferabil apa plata; ea este cea care face cel mai bine corpului. Apa minerala carbogazoasa nu este tolerata de toata lumea, poate duce la depuneri calcaroase la rinichi si poate crea balonare si flatulenta abdominala.
Sunt persoane care spun: eu consum minim 8 pahare de lichide, dar ele includ si ceaiul si cafeaua si o supa de legume si un suc natural de fructe. Nu. Corpul are nevoie de minim 8 pahare de apa plata pe zi, iar ceea ce alegi sa consumi suplimentar este optiunea ta.
Aceasta apa plata este necesarul bunei functionari a corpului tau asa cum este combustibilul pentru masina.
Daca oamenii ar retine aceasta comparatie, le-ar fi mult mai evident cat de important este sa bea apa zilnic atat cat trebuie, nu cand le indica setea. Cand corpul transmite prin sete ca are nevoie de apa, inseamna ca se afla deja intr-o carenta consistenta de apa.
Daca este foarte cald afara, daca muncesti fizic sau faci sport, evident vom bea si mai multa apa.
Prima consecinta imediata a lipsei suficiente de apa in corp este deshidratarea, apoi in timp dau semne de imbolnavire si alte organe. Conform webMD, semnele timpurii de deshidratare sunt: setea in crestere, gura uscata, saliva lipicioasa si cantitate redusa de urina de culoare galben inchis. Cu cat urina este mai clara si spre transparenta, cu atat rinichii sunt mai bine hidratati si corpul detoxifiat. Poti experimenta si dureri de cap si lipsa de energie din pricina lipsei apei suficiente din corpul tau.
Aparatul electrocasnic care îţi majorează factura cu 400 de lei şi la apă, şi la curent. Mulţi dintre noi îl folosim abuziv
Cand ne este sete, e simplu sa bem apa.
Ce facem insa cand nu ne este sete, cand in jur ne tenteaza cafele si sucuri sau alte bauturi care o data ajunse in stomac, ne blocheaza apetitul pentru banala apa plata? Da, uneori este dificil sa bei asa de multa apa pe zi, dar, daca vrem sa ne simtim bine si in forma, sa fim sanatosi si sa ramanem asa, trebuie sa gasim tactici sa ne bem acele 8 pahare de apa pe zi.
Iata cateva recomandari care te pot ajuta sa nu uiti sa iti bei portia obligatorie de apa pe zi dar si sa simti ca o faci cu placere.
1. Pune bilet sa nu uiti
Iti poti pune un biletel pe frigider sau in agenda in care iti planifici activitatile zilei. Pune-ti reminder daca e nevoie sau trece undeva pe o hartie un semn ori de cate ori ai mai baut un pahar de apa. E greu sa tii altfel evidenta daca ai baut 3, 5 sau 8. Vei fi surprins ce motivant poate fi sa incerci sa aduni cele 8 semne peste zi.
Spitalele sunt pline de oameni mușcați de căpușe! Cât de periculoase sunt și cum ne putem proteja de ele
2. Adauga suc proaspat de lamaie
Te poti plictisi sa tot bei apa plata zi dupa zi, 8 pahare pe zi. Schimba un pic lucrurile si adauga putina culoare si gust acestui obicei, punand o lingurita de suc de lamaie proaspat stoarsa in paharul tau cu apa. Poti incerca si alte sucuri (citrice, mere etc) cata vreme paharul contine apa in majoritate. Un strop de suc de fructe va da un alt gust apei, fara a adauga calorii sau zahar.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.