Greșeala pe care multe persoane o fac atunci când adaugă sare în mâncare. Dacă acest condiment nu este folosit în cantități potrivite, alimentele se pot transforma în „otravă”.
Sare este nelipsită din bucătărie. Indiferent de preparat, aceasta este menționată în fiecare rețetă, fiind cea care dă gust mâncărurilor. Cu toate astea, există unele aspecte de care mulți oameni nu sunt conștienți.
În primul rând, cuvintele sare și sodiu sunt considerate sinonime, deși, în funcție de gramaj, sarea are un conținut de 40% și 60% clorură. Astfel, 1 gram de sare este echivalent cu 400 mg de sodiu, iar 1 gram de sodiu înseamnă 2,5 grame de sare. De aceea, multe persoane consumă mai multă sare decât ar trebui.
Medicul Cătălin Trifan a explicat care este cantitatea optimă care trebuie folosită în fiecare zi: „trei, patru grame de de sare pe zi. E foarte puțin, e mai puțin decât o linguriță”, potrivit dcmedical.ro.
O greșeală pe care multe persoane o fac frecvent este aceea de a adăuga sare în mâncare înainte de a gusta. Unelee alimente, cum ar fi pâinea, carnea procesată, brânzeturile, brânzeturile pe bază de cereale și supele la conservă/congelate sunt deja suficient de sărate.
Consumul excesiv de sare poate conduce la diferse afecțiuni, precum hipertensiunea arterială, unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă, producerea accidentelor vasculare cerebrale, deces și handicap.
Sarea în cantități mari poate afecta și rinichii, duce la retenție de apă și creșterea volumului sanguin.
„Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul. Sunt oameni care, prin obicei, prin educaţie, prin mediu, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta.
Acesta este un obicei extrem de nesănătos. Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei. Trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă. Pentru că mâncarea se poate transforma într-o otravă dacă sarea nu este folosită aşa cum trebuie”, a mai spus Cătălina Trifan, medic primar medicină internă.