Cei mai mulţi dintre ruşi nu se declară deranjaţi de plecarea companiilor străine. Sondajul realizat de Otkritie Bank arată că 35% dintre repondenți cred că Rusia poate înlocui cu ușurință bunurile și serviciile oferite de companiile respective în cauză, în timp ce alți 24% au declarat că nu au apelat la serviciile și bunurile acestora, transmite agenţia rusă TASS, citată de Hotnews.
Pe de altă parte, doar 21% dintre repondenți au reacționat negativ la plecarea companiilor internaționale din Rusia, pe care o consideră „o decizie politică nejustificată”. De asemenea, alți 20% și-au explicat atitudinea negativă prin faptul că le vor lipsi bunurile și serviciile companiilor care au decis să părăsească sau să își suspende activitățile din țară.
Dintre brandurile străine a căror plecare s-a dovedit a fi cea dureroasă pentru ruși, cele mai frecvent numite au fost Ikea (27%), Adidas, Apple, Procter & Gamble și Nestle (14% fiecare).
Între 10% și 13% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la restrângerea activităților din Rusia de către Asus, McDonald’s, Sony, Coca-Cola, Volkswagen, Danone, Disney și L’Oreal.
Majoritatea respondenților au spus că susțin naționalizarea fabricilor și magazinelor companiilor străine care au părăsit Rusia. Dintre aceștia, 47% cred că naționalizarea va salva locuri de muncă. Alți 23% spun că naționalizarea „ar trebui să fie o pedeapsă pentru refuzul de a lucra în Rusia”.
Cei mai mulți susținători ai naționalizării sunt din regiunea Ural (80%) și cei mai puțini din capitala Moscova și regiunea sa (59%).
Doar 18% dintre cei chestionați sunt împotriva naționalizării. Ei cred că este necesar să se acorde posibilitatea companiilor străine plecate de a se întoarce în Rusia. Alți 13% consideră naționalizarea o încălcare a legii.
Rusia a pregătit încă de pe 10 martie o listă a companiilor străine ale căror active pot fi naționalizate, o măsură susținută de partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.
Guvernul rus nu a adoptat însă deocamdată această măsură. Mai multe sondaje de opinie realizate după declanșarea războiului din Ucraina pe 24 februarie arată că popularitatea lui Vladimir Putin a crescut în Rusia.