Câtă vechime trebuie să ai ca să primești pensie. Decizia a provocat o mulțime de dezbateri și controverse în râdnul populației, mai ales în rândul femeilor care trebuie să muncească mai mult decât bărbații ca să beneficieze de pensia cuvenită.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, spune că e nevoie de această măsură pentru asigurarea sustenabilității sistemului de pensii în fața provocărilor demografice și economice actuale și viitoare. Ministrul spune că vârsta standard de pensionare pentru femei urmează să crească gradual, ajungând la 63 de ani până în 2030 și la 65 de ani până în 2035.
Modificarea vârstei de pensionare pentru femei are loc în contextul unei preocupări din ce în ce mai mari în ceea ce privește echilibrul financiar al sistemului de pensii. Guvernul caută soluții ca să se asigure că fondurile de pensii vor fi suficiente pentru a acoperi nevoile pensionarilor.
Numeroase organizații și sindicate ale femeilor și-au exprimat indignarea pentru această măsură, susținând că va afecta femeile care, în multe cazuri au deja o povară mai mare în privința îngrijirii familiilor și copiilor. În plus, argumentează că modificarea nu ține cont de diferențele sociale și economice existente între diferitele categorii de femei din România.
Un alt aspect face referire la stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de pensie. Legislația în vigoare arată că pentru a primi pensie de la stat persoanele trebuie să fi avut contribuție un anumit număr de ani la sistemul de asigurări sociale. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Se poate să ceri pensie anticipată dacă ai realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât cel complet prevăzut de lege. Totuși, pensia anticipată vine cu mai multe condiții și reduceri. Cu cât se cere mai devreme, cu atât scade cuantumul pensiei.
Spre exemplu, o femeie născută în februarie 1962 ar avea dreptul să solicite pensia anticipată de la 57 de ani și două luni, însă condiția e să fi realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani și 6 luni.
Citește și Ce trebuie să faci ca să plăteşti un impozit mai mic pe locuinţă. Cum s-a schimbat legea
Pensia anticipată atrage după ea niște sacrificii financiare, iar cei care urmează să iasă la pensie ar trebui să se gândească la toate aceste aspecte înainte să ia decizia.
Pe lângă pensia de limită de vârstă și pensia anticipată, există și alte tipuri de pensii prevăzute de legislația în vigoare, cum ar fi pensia de invaliditate sau pensia de urmaș. Aceste pensii sunt acordate în funcție de diferite criterii, cum ar fi gradul de invaliditate sau decesul susținătorului.