Primăria Capitalei vrea să restaureze catacombele Hanului Stavropoleos din Centrul Vechi şi să le transforme în obiectiv turistic. Ruinele nu vor mai fi acoperite cu sticlă, pentru a fi observate doar de la distanţă, ci vor fi introduse în spaţiul public, după cum a anunţat fostul arhitect şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. „Ruinele de acolo vor fi utilizate. Se poate amenaja şi o cafenea. Bucureştenii se vor putea plimba printre aceste ruine”, a precizat arhitectul.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12,95 milioane lei cu TVA, durata de realizare fiind de 24 de luni de la momentul ordinului de începere a lucrărilor. Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei urmează să fie supuşi votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016.
Cum au apărut catacombele din Centrul Vechi
Se spune că apariţia unei reţele de catacombe sub Bucureşti datează din secolul al XVII-lea, când oraşul era călcat de tâlhari şi haiduci, iar, pentru a-şi proteja mărfurile, negustorii şi boierii au construit hanuri cu galerii subterane în care se refugiau în vreme de asediu.
Una dintre zonele despre care se spune că ar fi împânzită cu tuneluri este triunghiul format de Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie. În acest triunghi se afla şi Curtea Veche, unde s-au conservat destul de bine unele galerii construite în timpul năvălirilor otomane, apoi au fost refolosite şi lărgite la următoarele atacuri.
Restaurarea catacombelor din centrul Capitalei face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi se află pe lista proiectelor prioritare ale municipalităţii. În PIDU sunt incluse 19 proiecte care vizează amenajarea mai multor parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centrul Capitalei, amenajarea a două muzee şi trasarea unor piste noi pentru biciclişti pe 42 de artere. Strategia Primăriei Capitalei ar urma să dea o nouă faţă centrului oraşului, valoarea estimată a celor 19 proiecte fiind în sumă de aproximativ 925 milioane lei (205 milioane euro). După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectele pot fi incluse în bugetul Primăriei şi se pot accesa fonduri europene pentru realizarea lor.
În zonă se află şi Biserica Stavropoleos, o biserică ortodoxă construită în stil brâncovenesc. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.
Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România
Biserica a fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han (o situație frecvent întâlnită în epocă). În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.
Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea, conform wikipedia.org.