Catacombele din Centrul Vechi vor deveni atracţie turistică. Cât costă proiectul

Catacombele din Centrul Vechi ar putea fi scoase "la lumină" şi ar putea deveni o nouă atracţie pentru turişti. Proiectul privind restaurarea catacombelor de la Hanul Stavropoleos, acum ingropate, precum şi amenajarea unui mic muzeu urmează să fie supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016. 
Cristina Macuc
20 sept. 2016, 10:52
Catacombele din Centrul Vechi vor deveni atracţie turistică. Cât costă proiectul

Primăria Capitalei vrea să restaureze catacombele Hanului Stavropoleos din Centrul Vechi şi să le transforme în obiectiv turistic. Ruinele nu vor mai fi acoperite cu sticlă, pentru a fi observate doar de la distanţă, ci vor fi introduse în spaţiul public, după cum a anunţat fostul arhitect şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. „Ruinele de acolo vor fi utilizate. Se poate amenaja şi o cafenea. Bucureştenii se vor putea plimba printre aceste ruine”, a precizat arhitectul. 

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12,95 milioane lei cu TVA, durata de realizare fiind de 24 de luni de la momentul ordinului de începere a lucrărilor. Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei urmează să fie supuşi votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016. 

Cum au apărut catacombele din Centrul Vechi

Se spune că apariţia unei reţele de catacombe sub Bucureşti datează din secolul al XVII-lea, când oraşul era călcat de tâlhari şi haiduci, iar, pentru a-şi proteja mărfurile, negustorii şi boierii au construit hanuri cu galerii subterane în care se refugiau în vreme de asediu.

Una dintre zonele despre care se spune că ar fi împânzită cu tuneluri este triunghiul format de Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie. În acest triunghi se afla şi Curtea Veche, unde s-au conservat destul de bine unele galerii construite în timpul năvălirilor otomane, apoi au fost refolosite şi lărgite la următoarele atacuri. 

Restaurarea catacombelor din centrul Capitalei face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi se află pe lista proiectelor prioritare ale municipalităţii. În PIDU sunt incluse 19 proiecte care vizează amenajarea mai multor parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centrul Capitalei, amenajarea a două muzee şi trasarea unor piste noi pentru biciclişti pe 42 de artere. Strategia Primăriei Capitalei ar urma să dea o nouă faţă centrului oraşului, valoarea estimată a celor 19 proiecte fiind în sumă de aproximativ 925 milioane lei (205 milioane euro). După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectele pot fi incluse în bugetul Primăriei şi se pot accesa fonduri europene pentru realizarea lor.

În zonă se află şi Biserica Stavropoleos, o biserică ortodoxă construită în stil brâncovenesc. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România 

Biserica a fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han (o situație frecvent întâlnită în epocă). În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.

Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea, conform wikipedia.org. 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsoare și viscol, apoi, în sfârșit, primăvară. De când se va mai încălzi
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Cele mai hot vedete din România nu s-au sfiit să arate ce au sub bluză! Antonia, Loredana sau Tania Budi, sus bluziţa şi…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver