Catacombele din Centrul Vechi vor deveni atracţie turistică. Cât costă proiectul

Catacombele din Centrul Vechi ar putea fi scoase "la lumină" şi ar putea deveni o nouă atracţie pentru turişti. Proiectul privind restaurarea catacombelor de la Hanul Stavropoleos, acum ingropate, precum şi amenajarea unui mic muzeu urmează să fie supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016. 
Cristina Macuc
20 sept. 2016, 10:52
Catacombele din Centrul Vechi vor deveni atracţie turistică. Cât costă proiectul

Primăria Capitalei vrea să restaureze catacombele Hanului Stavropoleos din Centrul Vechi şi să le transforme în obiectiv turistic. Ruinele nu vor mai fi acoperite cu sticlă, pentru a fi observate doar de la distanţă, ci vor fi introduse în spaţiul public, după cum a anunţat fostul arhitect şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. „Ruinele de acolo vor fi utilizate. Se poate amenaja şi o cafenea. Bucureştenii se vor putea plimba printre aceste ruine”, a precizat arhitectul. 

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 12,95 milioane lei cu TVA, durata de realizare fiind de 24 de luni de la momentul ordinului de începere a lucrărilor. Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei urmează să fie supuşi votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti în şedinţa de miercuri, 21 septembrie 2016. 

Cum au apărut catacombele din Centrul Vechi

Se spune că apariţia unei reţele de catacombe sub Bucureşti datează din secolul al XVII-lea, când oraşul era călcat de tâlhari şi haiduci, iar, pentru a-şi proteja mărfurile, negustorii şi boierii au construit hanuri cu galerii subterane în care se refugiau în vreme de asediu.

Una dintre zonele despre care se spune că ar fi împânzită cu tuneluri este triunghiul format de Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie. În acest triunghi se afla şi Curtea Veche, unde s-au conservat destul de bine unele galerii construite în timpul năvălirilor otomane, apoi au fost refolosite şi lărgite la următoarele atacuri. 

Restaurarea catacombelor din centrul Capitalei face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) şi se află pe lista proiectelor prioritare ale municipalităţii. În PIDU sunt incluse 19 proiecte care vizează amenajarea mai multor parcări subterane, piaţete şi bulevarde din centrul Capitalei, amenajarea a două muzee şi trasarea unor piste noi pentru biciclişti pe 42 de artere. Strategia Primăriei Capitalei ar urma să dea o nouă faţă centrului oraşului, valoarea estimată a celor 19 proiecte fiind în sumă de aproximativ 925 milioane lei (205 milioane euro). După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, proiectele pot fi incluse în bugetul Primăriei şi se pot accesa fonduri europene pentru realizarea lor.

În zonă se află şi Biserica Stavropoleos, o biserică ortodoxă construită în stil brâncovenesc. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România 

Biserica a fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han (o situație frecvent întâlnită în epocă). În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.

Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea, conform wikipedia.org. 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Zelenski cere un contingent militar european pentru securitatea Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!