Testarea elevilor în scoli continuă sub îndrumarea personalului responsabil, dar și la domiciliu sub îndrumarea părinților.
Designerul Cătălin Botezatu a declarat în exclusivitate la România TV că nu face parte din firma care a câștigat licitația la ONAC.
„Nu am adus teste pentru COVID-19. Nu sunt implicat cu nimic. Eu sunt asociat într-o firma care n-are legatura cu firma care a adus teste în mod legal printr-o licitaţie. Şi doi, sunt imaginea firmei de îmbrăcăminte”, a declarat Cătălin Botezatu, la România TV.
Botezatu a mai precizat că „înainte de a se face aceste licitaţii, impreună cu ONAC-ul, s-a acceptat de către ONAC să fie aduse aceste teste ambalate de la 1-25, 50 şi asa mai departe”. „Deci a fost o chestie in prealabil discutată”, a mai spus designerul.
Legat de costul de aproape 18 milioane de euro, suma plătită de statul român din bani publici, milioane de euro fără să le plăt Cătălin Botezatu a declarat: „Nu puneti la socoteala ca ele costa niste bani. Că doar n-am câştigat 18 milioane de euro fără să le plătesc. Numai transportul, şi-a pus cineva problema ca ele aveau un termen şi pentru a fi livrate la timp s-a fost inchiriat un avion care costa 1 milion si jumatate de euro. Şi-a pus cineva problem că pentru a fi aduse la timp testele s-a dat 7 milioane de euro pentru ca nu-ti da nimeni pe gratis testele. S-au gajat toate proprietăţile pe care le aveam pentru că altfel nu-ţi dă nimeni testele fără bani”.
Întrebat dacă a gajat proprietăţile persoanale, Cătălin Botezatu a răspuns că nu ale lui personale, ci alte firmei. „Nu ale mele, ci alte firmei, eu vă răspund acum ca un purtător de cuvânt al firmei”.
„Nu este de vina Catalin Botezatu. Catalin Botezatu face fashion şi vorbeşte în nume de fashion. Vorbesc în numele celeilalte firme pentru că ştiu toate datelei acelei firme”, a mai spus designerul la România TV.
Citeşte şi: Testarea elevilor pentru COVID, amânată pentru luni. Ghid pentru folosirea testului din salivă
Firma de modă Viggo Fashion va livra cele mai multe dintre testele , mai exact cinci milioane. Conform datelor făcute publice de ONAC, un test antigen pe bază de salivă a fost cumpărat la un preţ unitar de 15 lei fără TVA. Ceea ce înseamnă că pentru cele cinci milioane de teste, firma Viggo Fashion International SRL va încasa de la statul român peste 18 milioane de euro.
Contactaţi de Romaniatv.net, reprezentanţii Viggo Fashion, firma controlată de Ionuţ Marin, un apropiat al lui Cătălin Botezatu, au explicat de ce au decis să se reprofileze în pandemie.
– Aveţi un acord de principiu un producător de teste pentru a putea livra cele 23,5 milioane de teste în cel mult 5 zile?
„Exista un acord comercial preliminar cu un producător de teste, acord care vizează furnizarea cantității ofertate în cadrul procedurii de achiziţie, cantitate semnificativ mai mică decât cea maximă mentionată în documentaţia de atribuire”.
– De ce a ales VIGGO Fashion, o firmă recunoscută în piaţă pentru crearea de îmbrăcăminte, să vândă statului român seringi de unică folosinţă?
„Avand in vedere experienta comerciala de peste 10 ani in diferite domenii de activitate cu cei mai mari producatori din tari precum Italia, Anglia, Franta, Turcia, Portugalia, China, etc. precum si experienta anterioara din domeniul achizitiilor publice, am apreciat ca avem capacitatea de a ne adapta activitatea situatiei speciale in care se regaseste intreaga lume si de a raspunde cerintelor Statutului Roman pentru achizitia de produse necesare combaterii virsului Sars-Cov 2″.
– Având portofoliul şi experienţa în comercializarea de haine, cum aţi reuşit să convingeţi furnizorul de echipamente medicale să vă ofere o asemenea cantitate în plină criză pandemică?
„Intr-adevar, a fost destul de greu ca intr-o perioada de criza pandemica mondiala in care seringile utilizate pentru vaccinarea impotriva COVID 19 erau solicitate de toate tarile, sa identificam un furnizor care sa aiba capacitatea de a livra produse de calitate in cantitate ridicata. Insa experienta din domeniul comertului, imaginea buna de care se bucura firma noastra, precum si relatiile comerciale avute cu producatori de renume mondial au contribuit la increderea care ne-a fost acordata de un mare producator de serigini care a livrat cantitati semnificative catre multe tari din Uniunea Europeana”.
– Din ce ţară aţi importat seringile cerute de ONAC?
Tara de provenienta a produselor este Turcia.
– În cât timp aţi livrat către ONAC seringile solicitate?
Seringile au fost livrate in perioada de valabilitate a contractului de achizitie publica.
– Când aţi cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului avizul pentru importul şi distribuţia de echipamente medicale? La ce dată aţi obţinut avizul necesar?
Avizul ANMDMR a fost obtinut in luna decembrie 2020, in vederea participarii la o licitatie similara.