Cătălin Cherecheş a fost arestat în Germania. „În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional”, precizează IGP.
Gregorian Bivolaru, arestat în Franţa: Guru racola tinere prin reţeaua sa de YOGA
„Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia. În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară.”, se arată într-un comunicat al IGP.
Apar detalii incendiare despre prinderea lui Cătălin Cherecheş în Germania, primarul din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare. Edilul a încercat să fugă din Germania. Acesta a mers cu o mătușa cu mașina, cu aproximativ 200 de km la oră. Cei doi au ajuns la o gară și încercau să scape de masină si eventual să ia un taxi, au precizat surse judiciare pentru România TV.
Ministrul Afacerilor Interne, prima reacție după capturarea fugarului Cherecheș: mulțumiri pentri ‘parteneri’
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a ținut să mulțumească „partenerilor interni și externi” pentru capturarea fugarului Cătălin Cherecheș.
„Felicit şi mulţumesc poliţiştilor şi partenerilor instituţionali interni și externi, români și germani, care au cooperat direct şi permanent pentru capturarea condamnatului penal Cherecheș Cătălin. De asemenea, mulţumesc poliţiştilor maghiari, austrieci şi italieni împreună cu care s-a cooperat şi lucrat pe parcursul acestei operaţiuni poliţieneşti internaţionale. Nu în ultimul rând, mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles în aceste zile că trebuie să limităm comunicarea pe acest caz, pentru a proteja operaţiunea de localizare şi capturare”, a spus Cătălin Predoiu.
Curtea de Apel Cluj a decis să-i mențină condamnarea primarului Cătălin Cherecheș, de 5 ani de închisoare cu executare, deși DNA ceruse majorarea pedepsei.Deși DNA a cerut majorarea pedepsei pentru Cherecheș, instanța consideră că a trecut prea mult timp de la comitrea faptelor (mai mult de 10 ani).
Pasaje din motivearea Curții de Apel Cluj: „Deopotrivă, la individualizarea pedepsei şi a executării acesteia, în mod corect s-a ţinut seama de modalitatea efectivă de săvârşire a infracţiunii şi de împrejurările concrete în care inculpatul a acţionat (abuzând de poziţia sa de autoritate, influenţă şi control la nivelul comunităţii din care face parte şi în cadrul căreia inculpatului a comis faptele), precum şi de poziţia constantă de nerecunoaştere (integrală) a faptelor de către inculpat, care, aşa cum s-a arătat deja, deşi a fost confruntat cu probe certe de vinovăţie, a negat vehement comiterea infracţiunii, nu a manifestat nicio urmă de regret şi de asumare a responsabilităţii pentru faptele săvârşite. Strâns legat de aceste aspecte, Curtea, în consens cu prima instanţă, reţine că inculpatul a adoptat în repetate rânduri o poziţie intimidantă faţă de martorul #### ########, aspecte consemnate în cuprinsul încheierilor de şedinţă pronunţate de Tribunalul #### în această cauză.
Soția lui Cătălin Cherecheș se află în România. Primele imagini cu nevasta primarului după fuga acestuia
Instanţă a avut în vedere circumstanţele reale de comitere a activităţii infracţionale, dar şi datele care caracterizează persoana inculpatului, conduita acestuia anterior şi ulterior comiterii infracţiunii, concluzionând în sensul este adecvată o pedeapsă cu închisoarea al cărei cuantum a fost determinat prin orientare la mijlocul limitelor de pedeapsă, iar durata pedepsei principale, aceea de 5 ani închisoare, nu se impune a fi micşorată în această fază procesuală. Majorarea duratei acestei pedepse nu se impune a fi realizată în apelul Parchetului (declarat în defavoarea inculpatului), avându-se în vedere durata totală a procedurilor judiciare şi obligaţia pozitivă a organelor judiciare de a lua toate măsurile procedurale şi administrative pentru soluţionarea unei cauze cu celeritate.
În cauză, Curtea constată că prima instanţă a realizat o analiză judicioasă a tuturor criteriilor de individualizare a răspunderii penale, cu punerea în evidenţă a tuturor circumstanţelor reale şi personale ce influenţează gravitatea activităţii infracţionale comise şi periculozitatea făptuitorului.
Astfel, în acord cu prima instanţă, Curtea reţine că la adoptarea uneia dintre soluţiile prev. de art. 396 C.proc.pen. trebuie avute în vedere toate criteriile de individualizare a răspunderii penale, limitele speciale ale pedepsei principale, stările şi circumstanţele reale şi personale care atenuează/agravează răspunderea penală şi, finalmente, modalităţile concrete de individualizare a răspunderii penale, aplicare a pedepsei şi executare a acesteia.
În consecinţă, este corectă aserţiunea instanţei de fond privitoare la limitele speciale ale pedepselor principale, la gravitatea concretă a faptelor şi periculozitatea inculpatului, iar soluţia pronunţată ţine seama de toate împrejurările legate de persoana acestuia şi care au relevanţă în procesul de individualizare şi evaluare prev. de art. 74 şi urm. C.pen. corob. cu art. 396 C.proc.pen.
Astfel fiind, pornindu-se de la examenul cerut de art. 74 C.pen. şi art. 396 C.proc.pen., respectiv de la procesul de individualizare a răspunderii penale (ce cuprinde trei faze – individualizarea judiciară a pedepsei în sens restrâns; individualizarea judiciară a aplicării pedepsei; individualizarea judiciară a executării pedepsei), în raport de criteriile şi elementele reale şi personale, reflectate în mod judicios în hotărârea apelată, Curtea reţine că, în speţă, pedeapsa principală aplicată inculpatului, aceea de 5 ani închisoare, corespunde în întregime scopului sancţiunii penale şi nu se impune a fi modificată sub aspectul duratei acesteia”.