“Indiferent ce se întâmplă, câte presiuni vor exista, nu voi demisiona, voi fi primar şi voi depune jurământul. Este o obligaţie să lupt până la capăt pentru drepturile mele, pentru comunitatea băimăreană şi municipiul Baia Mare, pentru proiectele de dezvoltare pe care le-am propus cetăţenilor şi pe care trebuie să le realizăm. Voi lupta indiferent dacă ies astăzi, mâine sau peste 100 de ani! Până o instanţă va găsi un echilibru între drepturile mele şi asigurarea unui proces echitabil. Până atunci voi găsi modalitatea de a continua proiectele pe care mi le-a asumat pentru Baia Mare prin doi viceprimari care înţeleg cum trebuie continuată administrarea şi dezvoltarea oraşului nostru”.
Citeşte şi: Cătălin Cherecheş, primarul reales în puşcărie, rămâne în arest
Avocaţii lui Cătălin Cherecheş s-au apucat să întocmească dosarul pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acesta urmând să fie înregistrat peste câteva zile. Cinci capete de acuzare conţine dosarul, pe lângă detaliile care vor oferi o imagine clară magistraţilor de la CEDO despre cazul Cherecheş:
1. Dreptul la un proces echitabil, art.6.1 din Conveţia Europeană a Drepturilor Omului (până în acest moment Cherecheş nu a fost lăsat să se apere, fiind acuzat, denigrat, calomniat şi obligat să stea în arest preventiv). “Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa”, scrie actualmm.
2. Încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, art.6.2 din Conveţia Europeană a Drepturilor Omului (Cherecheş a fost prezentat de procurori ca fiind un infractor deosebit de periculos, fiindu-i încălcate drepturile de a se apăra şi a aduce probe împotriva acuzaţiilor care i se aduc. Procurorii au inflamat opinia publică şi Cătălin Cherecheş s-a trezit în situaţia în care este denigrat şi calomniat pe plan local şi naţional, fiind în joc şi interese politice şi economice, neavând dreptul să se apere şi să îşi protejeze imaginea). “Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită”, această prevedere din CEDO a fost clar încălcată în cazul lui Cătălin Cherecheş care, cu voia procurorilor şi a instanţei, a devenit cel mai vânat subiect de presă, dar şi victima unor adevărate acuzaţii şi scandaluri pe reţelele de socializare.
3. Respingerea abuzivă a probelor şi cererilor făcute de avocaţi, art.6.3 din Conveţia Europeană a Drepturilor Omului, privarea efectivă de libertate. CEDO spune că orice acuzat are, mai ales, dreptul: să se apere el însuşi sau să fie asistat de un apărător ales de el şi, dacă nu dispune de mijloacele necesare remunerării unui apărător, să poată fi asistat gratuit de un avocat din oficiu, atunci când interesele justiţiei o cer. Lui Cătălin Cherecheş i s-au refuzat absolut toate mijloacele de probaţiune! Să audieze sau să solicite audierea martorilor acuzării şi să obţină citarea şi audierea martorilor apărării în aceleaşi condiţii ca şi martorii acuzării. Nici acest lucru nu s-a întâmplat.
4. Condiţiile degradante şi dezumanizante din penitenciar, precum şi recursul efectiv asupra măsurii art.3 şi 5 din CEDO. Articolul 3 interzice tortura, specificând că: “Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”, ori Cătălin Cherecheş este reţinut preventiv la Gherla, în condiţii inumare, deşi nu a fost condamnat! Articolul 5, dreptul la libertate şi siguranţă, drept care îi este încălcat lui Cătălin Cherecheş.
5.Privarea de libertate pe motive ce ţin de libertatea convingerilor politice, articol 14 din Conveţia Europeană a Drepturilor Omului.
Avocaţii mai spun că nu au acces la dosarul de arestare preventivă a lui Cătălin Cherecheş, chiar dacă acest aspect este unul care încalcă legea.