Cătălin Chirilă, sportiv la CSA Steaua, a fost cronometrat cu timpul de 4 min 14 sec 28/100, după ce în serii fusese înregistrat cu cel mai bun timp, 3 min 59 sec 40/100. Podiumul a fost completat de cehul Martin Fuksa, la 1 sec 93/100. Fuksa are nu mai puţin de cinci medalii de argint la Mondiale pe această distanţă, precum şi trei titluri europene.
Cătălin Chirilă, în vârstă de 24 de ani, a scris istorie la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe din acest an. A obținut medalia de aur la 1.000 de metri și de argint la 500 de metri.
E o performanță spectaculoasă, având în vedere că doar Simion Ismailciuc (1963), marele Ivan Patzaichin (1973 și 1977) și Aurel Macarencu (1986) au obținut titlul mondial la 1000 de metri pentru România până acum.
La întoarcerea în țară, Cătălin Chirilă le-a mulțumit tuturor celor care l-au susținut și a povestit cum a fost pentru el această experiență care l-a făcut învingător.
„Vă mulţumesc din tot sufletul pentru această primire. Sunt foarte emoţionat. Sincer, nici măcar înainte de marea finală nu am fost atât de emoţionat. Vă mulţumesc întâi de toate tuturor celor care aţi fost în spatele meu. Fără voi nu aş putea ajunge aici şi mulţumesc tuturor prietenilor, tuturor apropiaţilor, tuturor celor care au fost alături de mine, care care m-au susţinut în momentele grele, pentru că până la această performanţă ştim cu toţii câtă muncă este în spatele medaliei şi câte zile de chin au existat.
Sunt bucuros pentru acest rezultat, înseamnă enorm pentru mine, pentru toţi înseamnă foarte mult aceste medalii. Dar întâi de toate, cel mai mult această medalie reprezintă pentru mine personal confirmarea că toate speranţele pe care mi le-am pus la începutul pregătirii nu sunt în zadar. Practic, munca a dat roade şi mă bucur că am reuşit să obţin această această performanţă. Vă mulţumesc încă o dată, nu mai am cuvinte”, a spus Chirilă.
Cătălin Chirilă provine dintr-o familie de staroveri (ortodocși de rit vechi). Născut pe 11 mai 1998 în Tulcea, el a copilărit în comuna Sarichioi de lângă Lacul Razim din Rezervația Biosferei Delta Dunării și a devenit ”mândria întregii comunități locale”, scrie Consiliul Județean Tulcea pe site-ul oficial al instituției. A terminat Liceul Teoretic ”Ion Creangă” din Tulcea (fostul Liceu Pedagogic al orașului), pe care l-a absolvit cu specializarea de instructor sportiv.
Citește și David Popovici și antrenorul său, Adrian Rădulescu, decorați de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni