Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a vorbit, joi seară, în exclusivitate la România TV, despre un subiect fierbinte, acela al tragediei de la Colectiv, atunci când a spus că ‘avem de toate’ pentru tratarea pacienților arși în România. „E un moment foarte greu. Hai să întrebăm și de ce s-a ajuns acolo. Până la urmă poate fi o discuție și nerespectarea unor teme legale legate de respectarea normelor în privința incendiilor.
Nu am avut un formular 112 în fața mea pentru deplasarea în străinătate. Nu e vina mea că șecția de arși de la Florească nu era funcțională. Am avut o discuție cu Nicu Bănicioiu în care i-am spus că dacă nu există această posibilitate de a-i trimite pe toți în străinătate, eu îmi dau demisia.
În primele zile s-a făcut tot ce s-a putut. Eu n-am plecat trei zile acasă. Am avut pacienți pe care nu i-am putut ajuta și regret. Când a fost Crevedia, eu nu am primit și am spus că trebuie duși în secțiile de arși. Ca vine atacul din zona USR nu ma mira. Pastile pentru cei care spun minciuni nu sunt. Nu vreau sa mint”, a spus Cătălin Cîrstoiu la România TV.
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity. Focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.