Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamţ, premiat la Gala Premiilor „Medica Academica”. Acesta a suferit arsuri pe 75 la sută din corp în timp ce încerca să-şi salveze pacienţii din incendiul care a cuprins secţia ATI a spitalului din Piatra Neamţ. În prezent, medicul erou este internat la un spital miliar din Belgia.
Soţia sa, Dr. Alina Denciu, a transmis organizatorilor în primul rând mulţumiri pentru că “s-au gândit la el” şi că, deşi starea sa de sănătate nu-i permite momentan să înregistreze un mesaj, are “credinţa că atunci când îşi va reveni se va bucura”.
Cătălin Denciu a fost detubat, dar va petrecere Sărbătorile de iarnă în Belgia
La o lună de la incendiul din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Neamț, în urma căruia 10 oameni și-au pierdut viața, vin vești bune de la Bruxelles. Medicul Cătălin Denciu, care a intrat în flăcări pentru pacienții săi, a fost detubat.
În acest moment, medicii belgieni au reușit să-i refacă piciorul drept, dar Cătălin Denciu mai are nevoie de multe intervenții chirurgicale pentru arsurile pe care le are pe restul corpului și, din păcate, încă nu a trecut de perioada critică, chiar dacă în acest moment este detubat. De câte ori suferă intervenții chirurgicale, el este din nou intubat, pentru că sunt foarte dureroase. Începând de vineri, el a început să facă și kinetoterapie.
Arsurile suferite au fost destul de grave, pentru că în momentul în care a intrat să intervină în secția de terapie intensivă, echipamentul de protecție cu care era îmbrăcat a luat foc.
Soția lui este în Belgia și are voie să-l viziteze aproape zilnic. Ministrul sănătății ține legătura cu familia periodic, pentru a vedea dacă are nevoie de ceva.
Medicul Cătălin Denciu va mai rămâne însă în spitalul din Belgia, cel mai probabil va petrece acolo sărbătorile de iarnă.
Citeşte şi Cătălin Denciu, medicul-erou, ar putea fi detubat
Laudatio a fost rostit de Prof. Ioana Grigoraş (Iaşi) care i-a fost coordonatoare de rezidenţiat.
”Prin natura provocărilor aduse de pandemie, profesiunea de medic, ajunsă în lumina reflectoarelor, capătă noi valenţe şi recunoaştere socială, faţete până acum pierdute poate pe nedrept în ochii publicului larg. Simbolul pentru toţi medicii din linia întâi este dr. Cătălin Denciu.
Este un motiv de admiraţie şi inspiraţie pe care merită să îl onorăm cu recunoştinţa noastră”, a spus prof. Grigoraş, potrivit Mediafax.
Aceasta a menţionat că dr. Denciu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iaşi, a fost un rezident ”serios, dedicat studiului şi profesiei, hotarât să devină un bun specialist, dar şi o fire blajină şi calmă”.
Monografia ”Pandemia Covid-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice” apărută la Editura Academiei Române sub coordonarea Acad. Prof. dr. Victor Voicu a primit Premiul Medica Academica pentru cea mai bună realizare editorială a anului.
”Cartea este scrisă de reprezentanţi ai şcolii medicale româneşti şi cuprinde capitolele care definesc această boală creată de virusul SARS-CoV-2 pe care ar trebui să îl cunoaştem, făcând parte din familia coronavirusurilor, dar nu e chiar aşa. E o entitate nouă, ştiam ceva despre SARS-CoV-1, dar a fost puţin neglijat. Dacă eram mai atenţi, am fi făcut un vaccin care se potrivea şi pentru actuala pandemie, astfel încât să o putem preveni”, a explicat Acad. Prof. dr. Victor Voicu, în discursul de primire a premiului.
Premiul Fundaţiei Cajal pentru cercetare fundamentală a revenit Cerc. Gr. I Gabriela Anton, Institutul de Virusologie “St. Nicolau”, Bucureşti, discursul de laudatio fiind susţinut de Irina Cajal, fiica Acad. Nicolae Cajal şi preşedintă fundaţiei cu acelaşi nume.
Dr. Florin Botea, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti a primit premiul “Dan Setlacec” pentru realizări deosebite obţinute în chirurgie pentru care laudatio a fost rostit de Prof. Irinel Popescu.
În cadrul evenimentului, reputatul chirurg şi autor al primului transplant de ficat din România, a vorbit şi despre realizările Prof. Carol Stanciu, gastroenterolog şi adevărat creator de şcoală la Iaşi, care a primit Premiul Medica Academica pentru întreaga activitate.
Un al doilea premiu pentru întreaga activitate a recompensat parcursul profesional remarcabil al Prof. Nicolae Hâncu (Cluj-Napoca), diabetolog, educator şi promotor al alimentaţiei sănătoase, pentru care laudatio a fost realizat de Acad. Victor Voicu.
Premiul de Excelenţă Medica Academica – medic comunicator a fost acordat Dr. Virgil Musta, director medical, Spitalul de Infecţioase Timişoara.
“Rezultatele obţinute la Timişoara sunt efectul unei munci de echipă, dar şi al unei comunicări cu echipa şi comunitatea. Întotdeauna am considerat că lupta în pandemie se duce în comunitate pentru a preveni boala, motiv pentru care cred că numai împreună vom reuşi să câştigăm acest război”, a spus dr. Virgil Musta, pentru care laudatio a fost susţinut de redactorul-şef al revistei Medica Academica, Delia Budurcă.