Cătălin Drulă continuă războiul cu Metrorex. După ce Ion Rădoi a declarat că preţul metroului ar putea fi majorat până la 50 de lei pentru ca Metrorex să devină rentabilă, ministrul Transporturilor a declarat că nu creşterea tarifului rezolvă dezechilibrul companiei, precizând că instituţia are datorii către stat în valoare de 213 milioane de lei.
„Nu creșterea de tarife rezolvă dezechilibrul acestei companii, și vă dau câteva cifre. Ei încasează 50 de milioane din subvenție lunar, din bugetul național, 11 milioane din încasări de bilete și au cheltuieli de 100. Înseamnă că lipsesc în fiecare lună 39 de milioane, care sunt pierderi. De altfel un lucru care este puțin știut este că anul trecut Metrorex, între martie și decembrie, nu și-a plătit dările la stat. S-au strâns 213 milioane de lei, deci nu au plătit contribuțiile obligatorii, pensii, sănătate, șomaj, cinci milioane sunt penalități și în aceste condiții li s-au mărit salariile.
Avem și informații că există personal angajat doar pe hârtie, oameni care nu au trecut pe acolo niciodată sau aproape niciodată. Sunt controale, verificări pentru a-i identifica pe acești indivizi”, a declarat ministrul Transporturilor la RRA.
Reamintim că Ion Rădoi, preşedintele „Unitatea” – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a declarat, marţi, că preţul unei călătorii cu metroul ar trebui majorat până la 50 de lei.
„Cel mai important punct de azi este cel referitor la insolvenţa acestei activităţi a metroului pentru că nu este rentabil. Vă rog să verificaţi: în toată lumea metrourile sunt subvenţionate, nu există nicio insolvenţă niciunde. Peste tot, tariful, pentru că este vorba de transport public comun, este subvenţionat. S-au trezit acum câţiva, cei care sunt acum la conducerea Metrorex şi a ministerului, s-au trezit să facă metroul rentabil. Aşteptăm şi noi această minune.
În aceste condiţii, când noi avem deficit de personal, ce vor dumnealor? Să elimine nici mai mult, nici mai puţin decât 1.700 de oameni şi să majoreze tariful la metrou. Păi, dacă metroul din Londra, care este dezvoltat pe şase inele, şi care are 25 de lei tariful la un bilet, nu 2,5 lei, deci de 10 ori mai mare, şi tot n-au reuşit să facă metroul rentabil… Şi a venit domnul Drulă (n.r. – ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, n.r.) şi vor să facă metroul din Bucureşti rentabil! Păi, la ce nivel trebuie să ridici tariful unui bilet ca să-l faci tu rentabil? Îţi trebuie să-l duci la 50 de lei sau ceva de genul ăsta. În aceste condiţii noi n-avem cum să supravieţuim, dacă ei o ţin pe a lor, să facem metroul rentabil”, a afirmat Ion Rădoi.
„Deci vor plăti per kilometru parcurs, nu pe timp. În momentul de faţă, fie că îţi iei pentru camion o rovinietă pe o zi, pe o săptămână, e pe timp; pe viitor, vor plăti pentru distanţa parcursă. În felul acesta vor plăti mai corect costul drumului, drumurile nu sunt gratis. Aşa cum sunt ele în România şi totuşi reţeau de autostrăzi creşte. Iată, spuneam că la sfârşitul anului ajungem la 1.000 de km în operare.
Pe de altă parte, trebuie să ne gândim şi la competiţia cu sectorul feroviar, care trebuie corectată. În sectorul feroviar, un tren de marfă plăteşte 13 -14 lei pe kilometru parcurs.
Cât despre rovinieta care va rămâne pentru traficul uşor, cred că şi aici putem vorbi despre o ajustare de tarif doar în momentul în care ieşim din pandemie”, a spus mai precizat ministrul, potrivit sursei citate.
Drulă a anunţat că strategia națională de siguranță rutieră 2021-2030 va fi prezentată luna viitoare pentru dezbatere publică și propune introducerea sistemelor automate de constatare a amenzilor și un program informatic de recunoaștere a numerelor de înmatriculare.
Prin PNRR, România ar putea primi o finanțare de 280 de milioane de euro pentru îmbunătățirea siguranței pe șosele, din care 100 de milioane de euro pentru eliminarea 129 de puncte negre, adică zone unde se produc frecvent accidente grave.