Cătălin Drulă a anunțat că în cel mult două luni va achiziționa 20 de trenuri de ultimă generatie nou nouțe electrice, cu posibilitatea de a cumpăra 37 de trenuri, cu rame electrice , 350 de locuri.
„Dacă până la un punct în condițiile actuale aceste deranjamente pot fi inevitabile, măcar să fie minimizate, să intervină cât mai rapid, să nu fie de ore, ci de 40 min.
Au fost luate măsuri și pe partea de aer condiționat, a fost o campanie de reparat pe cât posibil pt aceste vagoane foarte vechi.Vagoanele pleacă prerăcite din depou, astea sunt măsuri luate în special pentru această perioadă. Garniturile sunt însoțite pe cât posibil de electricieni.
Consecința subfinanțării cronice a sistemului feroviar nu e de ieri, e de 30 de ani
Ceea ce trebuie noi să facem este să scoatem sistemul din groapa în care a fost aruncat, asta nu se face din gesturi și vorbe, ci din capitalizarea investițiilor.
Nu există eficientizare doar din gesturi, a eficientiza costă. Avem investiții demarate: În cel mult 2 luni vom semna un contract de achiziție pentru 20 de trenuri noi nouțe, electrice, cu opțiune de a cumpăra încă 17. 37 de trenuri de rame electrice, moderne, cu aproximativ 350 de locuri.
Asta e parte din soluția de viitor și nu cârpeala care se desfășoară de zeci de ani în care reparăm locomotive de zeci de ani.” a declarat ministrul Transporturilor.
Ministrul Transporturilor a mai precizat că execuția bugetară a înregistrat un record în ceea ce privește fondurile europene, 623 de milioane de euro din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană.
„Pe tema execuției bugetare: M-am luptat foarte tare pentru a primi mai mulți bani la rectificarea bugetară. Execuția bugetară a MT – avem record atât pe fonduri europene, cât și pe cele de stat
Pe fonduri europene, avem recordul absolut de absorbție după Revoluție: 623 de milioane de euro aduși în România pe fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană
Am spus că ne-am pus o țintă record de 8 miliarde de lei și o vom respecta până la sfârșitul anului, asta înseamnă autostrăzi, căi ferate etc. Pe partea de fonduri de stat avem execuție 93%
Am cheltuit banii pe care îi avem, nu e o problemă de execuție. I-am cheltuit și tocmai de-aia mai vrem, să avem investiții mai bune.”
„S-a deschis noul terminal Sosiri Externe la Aeroportul Timişoara. La ora 13:35, a aterizat prima cursă aeriană la noul terminal de Sosiri Externe al Aeroportului Timişoara. Fără panglici – doar un gest de normalitate la finalul unui proiect de investiţii de 30 de milioane de lei. De astăzi, durata de aşteptare pentru intrarea în ţară prin Aeroportul din Timişoara se va reduce la jumătate. Vor putea fi procesate trei curse în acelaşi timp, adică aproximativ 540 de pasageri”, a scris Cătălin Drulă.
Potrivit sursei citate, după ce traficul aerian îşi va reveni din contextul epidemiei COVID-19, pe aeroportul din Timişoara ar putea tranzita chiar şi trei milioane de pasageri pe an.
„Tot astăzi am semnat şi contractul pentru construcţia unui terminal nou de Plecări Externe. Va avea o suprafaţă de 8.000 mp şi va fi dotat cu 18 ghişee de check-in şi 6 posturi pentru controlul Poliţiei de Frontieră. Tot în număr de 6 vor fi porţile automate pentru scanarea documentelor biometrice. Valoarea totală a acestui proiect este de 184,4 milioane de lei, iar termenul preconizat pentru finalizare este finalul anului 2023”, a adăugat ministrul.
Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara (AIT) a dat în folosinţă, de joi, noul terminal Sosiri externe pentru pasageri, după finalizarea primei etape a proiectului de investiţii al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cu finanţare parţială din fonduri europene nerambursabile.
Proiectul a demarat în februarie 2019, iar cea de-a doua etapă vizează realizarea terminalului Plecări externe.
Valoarea totală a investiţiei este de 30.349.000 lei (cu TVA), din care 13.273.000 lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 2.342.000 lei vin de la bugetul de stat, iar 14.733.000 lei din fondurile proprii ale Aeroportului Timişoara, arată un comunicat al AIT remis joi.