Cătălin Ivan se declară mâhnit de faptul că „ziarele britanice de calitate nu fac nimic pentru a expune frauda și înșelăciunea de care politicienii extremiști și populiști se folosesc”.
Cătălin Ivan suține că „politicieni din Marea Britanie și jurnaliști de la alte publicații lansează minciuni, îi instigă pe britanici împotriva altor europeni, folosesc prezumția de vinovăție la adresa unui întreg popor și transformă suspiciunea și ura într-o politică națională britanică”. În acest sens, europarlamentarul român salută campania demarată de publicația The Guardian – „Cum este România?” – însă atrage atenția că aceasta nu este suficientă pentru echilibrarea dezbaterii despre imigranți.
Acesta invită publicația The Guardian să accepte organizarea în comun a unui eveniment care ar putea să-i reunească pe români renumiți în Marea Britanie precum soprana Angela Gheorghiu, balerina Alina Cojocaru, pianista Alexandra Dariescu sau fotbaliștii Dan Petrescu și Vlad Chiricheș, dar și mulți „doctori, profesori, specialiști IT sau studenți străluciți care trăiesc, învață și lucrează în Marea Britanie astăzi”.
În scrisoarea adresată The Guardian, Cătălin Ivan arată că gestul său este determinat de „modul nedrept în care românii sunt tratați de presa britanică în ultimele luni”.
„Zi de zi asistăm la noi valuri de mesaje detestabile, înșelătoare și manipulatoare despre «pericolul românesc» pe cale să «invadeze» țara dumneavoastră odată cu 1 ianuarie 2014. Mai multe surse de presă au ales să elaboreze campanii publice menite să-i convingă pe compatrioții noștri să stea departe de Marea Britanie – aceasta fiind, desigur, o întorsătură ironică a evenimentelor după campania din 2012 intitulată «Marea Britanie – esti invitat». Săptămână după săptămână, din ce în ce mai mulți politicieni britanici ies cu acuzații și presupuneri ridicole – cum ar fi faptul că 29 de milioane de români și bulgari amenință să se mute în Marea Britanie în 2014, o cifră mai mare decât suma populației celor două țări! Foarte mulți cetățeni britanici – dacă nu majoritatea – nu cunosc cât de false și absurde sunt aceste afirmații care apar în campaniile media și în discursurile politicienilor. Iar acest lucru reprezintă un dezavantaj pentru Marea Britanie și România, deopotrivă: pentru țara dumneavoastră – pentru că partidele populiste și xenofobe atrag tot mai multe voturi; pentru țara noastră – pentru că dobândim pe nedrept o reputație conturată prin minciuni”, punctează Cătălin Ivan.
„Conaționalii mei au fost numiți criminali, necivilizați, prizonieri ai crimei organizate. Ni s-a spus că nu ar fi trebuit să ni se permită accesul în UE. (…) Ce se întâmplă în acest moment este o execuție publică zilnică a românilor și bulgarilor (…) Iar problema este că nicio altă voce – nicio voce normală și rațională – nu se aude în aceleași media pentru a contracara minciunile, pentru a stopa manipulările și pentru a demonstra cât de greșite sunt aceste aberații. Oamenii din țara dumneavoastră sunt manipulați pentru a se teme, în a-i urî, suspecta și respinge pe cetățenii de altă naționalitate”, mai arată Cătălin Ivan în scrisoarea adresată publicaţiei britanice.